starnieuws

IMF: Suriname maakt belangrijke vorderingen eigen beleidsplan

29 Jul, 20:35
"De Surinaamse autoriteiten hebben de afgelopen weken belangrijke vorderingen gemaakt bij de uitvoering van hun eigen beleidsplan. Ze hebben in de wetgevende macht een begroting aangenomen, met begeleidende maatregelen aan de inkomstenzijde, die de houdbaarheid van de begroting zal helpen herstellen." Dat heeft Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds de Raad van Bestuur vandaag voorgehouden tijdens een vergadering.

De uitvoerende bestuurders zijn vandaag geïnformeerd over het verzoek van Suriname voor een regeling onder de Extended Fund Facility, laat ze in een verklaring weten. Onder de genomen maatregelen zijn verhoogde uitgaven voor sociale beschermingsprogramma's voor de meest kwetsbaren en is er een geünificeerde officiële en parallelle wisselkoers. Er is een nieuw monetair beleidskader ingevoerd dat zal helpen de inflatie terug te dringen en een einde zal maken aan de monetaire financiering van de begroting. Voorts zijn er maatregelen genomen om de doelgerichtheid van elektriciteitssubsidies aanzienlijk te verbeteren, somde de IMF-directeur de maatregelen op die de Surinaamse autoriteiten hebben getroffen.

"De regering van president Chan Santokhi heeft een zeer moeilijke economische situatie geërfd. Om de macro-economische stabiliteit te herstellen, heeft zij een breed scala aan beleidsmaatregelen genomen, waaronder uitvoering van de meeste eerdere acties die waren overeengekomen in het in april bereikte akkoord op personeelsniveau."

Officiële en particuliere schuldeisers spelen ook een essentiële rol bij het ondersteunen van de inspanningen van Suriname om zijn economie op een beter pad te brengen, de hoge schuldenlast aan te pakken en de schuldhoudbaarheid te herstellen. Daarom zijn financieringsgaranties van de verschillende schuldeisers van Suriname cruciaal voordat het IMF financiële steun aan Suriname kan verlenen. "Ik verwelkom de voortdurende discussies tussen de Surinaamse autoriteiten en schuldeisers om deze garanties snel te krijgen."

Ze voegt eraan toe: "We zijn vastbesloten om de komende weken ijverig te werken om ervoor te zorgen dat het verzoek van de autoriteiten om een regeling snel ter overweging kan worden voorgelegd aan de raad van bestuur van het IMF."Advertentie