starnieuws

PAHO waarschuwt voor verslechterende gezondheidsproblemen

29 Jul, 14:32
Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden geconfronteerd met een "lawine van verslechterende gezondheidsproblemen" als de verstoring van de gezondheidsdiensten door Covid-19 voortduurt, waarschuwt de PAHO. De PAHO-directeur zegt dat meer dan 300.000 kinderen routine-immunisatie hebben gemist. Zo is de dekking van de eerste dosis mazelenvaccins in Suriname met zelfs 20% gedaald.

"Binnenkort zal Covid-19 niet de enige gezondheidscrisis zijn die de aandacht van de landen vraagt," waarschuwt PAHO-directeur Carissa Etienne. In een recent onderzoek naar gezondheidsdiensten in de regio maakte 97% van de deelnemende landen en gebieden melding van verstoorde gezondheidsdiensten, terwijl 45% melding maakte van verstoringen in ten minste de helft van hun gezondheidsdiensten. Meer dan 300.000 kinderen vooral in Mexico en Brazilië hebben hun route-immunisaties gemist "waardoor ze kwetsbaar zijn voor dodelijke maar te voorkomen infecties." Behalve de immunisatie van kinderen is ook de zorg voor aanstaande moeders en mensen met chronische aandoeningen in gevaar.

 PAHO werkt eraan regionale landen te helpen nieuwe strategieën te vinden voor het verlenen van essentiële diensten en zorg. Etienne adviseerde landen om extra personeel aan te nemen en op te leiden, zodat alle gezondheidswerkers over de middelen beschikken om veilig zorg te verlenen. Zij verklaarde dat gezondheidswerkers een "billijke vergoeding voor hun buitengewone inspanningen" moeten krijgen. "We weten dat de economische terugslag van deze pandemie landen dwingt om moeilijke keuzes te maken over de prioriteiten van de uitgaven, maar we kunnen het ons niet veroorloven om te bezuinigen op gezondheid," zei ze.


Advertentie