starnieuws

Vakbondsleiders protesteren: Land moet leefbaar worden

29 Jul, 03:11

De WAM-premie gaat per 1 augustus de lucht in. De vakbondsleiders protesteren tegen de vele verhogingen die doorgevoerd worden.
Acht voorzitters van dertien vakbonden zullen tot en met vrijdag postvatten bij het Vlaggenplein tegenover het gebouw van De Nationale Assemblee. De actie om hun stem te laten horen is woensdag begonnen. David Bakker, voorzitter van de bond van Milieu-inspecteurs zegt in gesprek met Starnieuws dat Suriname weer leefbaar moet worden. Verhogingen moeten worden teruggedraaid. De 51 Assembleeleden dienen de belangen van het volk te behartigen.

Bakker zegt dat de voorzitters met bestuursleden het voortouw hebben genomen om hun misnoegen te uiten. Na vrijdag wordt de situatie geëvalueerd. Indien de regering geen gehoor geeft aan de eisen van de bonden, zal ondersteuning gevraagd worden van de leden om de eisen kracht bij te zetten. Veel van de bonden opereren in de gezondheidszorg. Onder de voorzitters bevinden zich ook Imro Edam, Michael Sallons, Lloyd Pool en Rodney Cabenda.

De voorzitters willen onder andere terugdraaien van de stroomtarieven, keuringstarieven van voertuigen, stopzetten van de verhoging van verzekeringen, waaronder ook die van de voertuigen. Het volk kan volgens Bakker al de verhogingen niet betalen. De prijzen in de winkels moeten omlaag. De goederen moeten betaalbaar worden. Binnenkort kunnen mensen zich geen auto meer permitteren. Behalve dat de keuring fiks omhoog gaat, gaat ook de WAM-premie de lucht in per 1 augustus.

Bakker merkt op dat alle politieke partijen - oppositie én coalitie - moeten beseffen dat het zo niet door kan gaan. Regeringen komen en doen hun eigen ding volgens de vakbondsleider. Het volk lijdt onder de ongezonde situatie. De vakbondsleiders willen weten wat de regering gaat doen om het leven dragelijk te maken. "De Assembleeleden moeten niet met elkaar vechten maar de regering ter verantwoording roepen", zegt Bakker.

Advertentie