starnieuws

EK: Nederland trekt aan langste eind tegen Oekraïne

13 Jun 2021, 18:08

Denzel Dumfries viert zijn doelpunt tegen Oekraïne met Owen Wijndal. (Foto: ESPN)
Nederland trof Oekraïne in de Johan Cruijff ArenA. Dit treffen in groep C stond onder leiding van de Duitse arbiter Felix Brych. Na een doelpuntloze eerste helft werd er na de rust maar liefst vijfmaal gescoord. Nederland trok in een enerverende wedstrijd alsnog aan het langste eind: 3-2.

Oranje startte sterk aanvallend en bestormde het Oekraïnse doel via Memphis Depay, Denzel Dumfries en aanvoerder Georginio Wijnaldum, maar doelman Georgiy Bushchan wist zijn doel met kunst- en vliegwerk schoon te houden. Oekraïne was in de eerste speelperiode nogal defensief ingesteld en kwam nauwelijks op de helft van de tegenstander. Toch slaagde Oekraïne er in deze helft ook in achter de Nederlandse defensie te komen. Andry Yarmalenko testte namens Oekraïne de kwaliteiten van Maarten Stekelenburg, die zijn inzet zonder al te veel inspanning opving, waardoor ploegen bij een doelpuntloze tussenstand de kleedkamers opzochten.

Wijnaldum die de Oranje troepen aanvoerde, opende vroeg in de tweede helft de score, nadat doelman Bushchan een voorzet naar het centrum verwerkte: 1-0. Na bijna een uur spelen verdubbelde Wout Weghorst de score na doortastend werk van Dumfries: 2-0. Met nog een kwartier te gaan scoorde Yarmalenko met een schitterende uithaal de aansluitingstreffer en nam daarmee zijn ploeg op sleeptouw: 2-1. Luttele minuten later trok Yaremchuk de stand in evenwicht door na een vrije trap via het hoofd, de stand in evenwicht te brengen: 2-2. Met nog iets meer dan vijf minuten te gaan slaagde Dumfries er in om een voorzet van Nathan Aké langs doelman Bushchan te koppen en herstelde zo de Nederlandse voorsprong: 3-2.