starnieuws

Termijndepositocontract kan vanaf vandaag bij banken

14 Jun, 08:33
Vanaf vandaag mogen beleggers via hun bank zaken doen over de termijndeposito van drie maanden die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aanbiedt. De rente is 20% op jaarbasis. Rechtstreekse belegging via de CBvS is niet mogelijk.

Bepaalde algemene banken zullen vandaag het termijndepositocontract afsluiten met hun cliënten, terwijl andere financiële instellingen de aanvraag van het termijndeposito zullen verzamelen en een gezamenlijke ingangsdatum van 1 juli 2021 afspreken, melden de CBvS en de Surinaamse Bankiersvereniging in een persbericht.

Beleggen kan met giro en/of spaarmiddelen bij de banken of met cash SRDs. Er geldt een minimale inleg van SRD 5.000. Algemene banken zijn vrij om beleggers die met cash SRDs naar de bank komen een financiële prikkel te geven, zoals een hogere rente. De termijndeposito is ook bedoeld om de wisselkoers te stabiliseren, door SRDs af te romen.

De algemene banken zullen de aangetrokken middelen aanhouden bij de CBvS. Op vervaldatum zal de CBvS de hoofdsom, rente en kostenvergoeding voor de algemene banken overmaken. De CBvS heeft met een garantstellingsbrief naar de banken de hoofdsom, de rente en kostenvergoeding vastgelegd. De algemene banken zullen vervolgens de hoofdsom en rente op vervaldatum overmaken naar de beleggers, conform het termijndepositocontract tussen de algemene bank en haar cliënt. 

Advertentie

Friday 30 July
Thursday 29 July
Wednesday 28 July