starnieuws

Copa America 2021 start morgen in Brazilië

12 Jun, 22:50
Copa América 2021 begint morgenmiddag in de Braziliaanse hoofdstad in de Estadio Nacional de Brasilia. Het is de 47e editie van het toernooi, dat wordt afgewerkt in vier stadions in vijf gaststeden.  Gastland Brazilië neemt het in de openingswedstrijd op tegen Venezuela. Beide landen zitten samen met Ecuador, Colombia en Peru in poule A. Tien landen strijden in twee poules om de titel. Ook Ecuador en Colombia spelen morgen hun eerste wedstrijd in het toernooi.

Copa America is het oudste nationale teamtoernooi ter wereld. Brazilië, gastheer en titelverdediger van 2019 begint als grote favoriet. Er zijn verschillende argumenten van internationale voetbalexperts om de Canarinha als de grootste kanshebber voor de titel te plaatsen. "Dit door Tite gecoachte Brazilië is een zeer solide team. Ze zijn misschien niet charmant, maar het is erg moeilijk voor hen om een ​​wedstrijd te verliezen", legt de Braziliaanse journalist Felipe Rocha van Dazn Brasil, uit.

De cijfers onderschrijven dit Brazilië van Adenor Leonardo Bacchi 'Tite' die sinds september 2016 de scepter zwaait bij het nationaal team. Tite heeft sindsdien 35 gewonnen, negen keer gelijk gespeeld en vier keer verloren.

"Ik denk dat Brazilië als favoriet moet worden beschouwd vanwege wat het heeft gedaan in de kwalificaties voor het volgende WK in Qatar", zegt BBC-journalist Fernando Duarte, met uitgebreide ervaring in het internationale voetbal. Brazilië heeft zes opeenvolgende overwinningen in deze knock-outfase. Hij maakte 16 doelpunten en kreeg er slechts twee tegen. Bovendien hebben ze de Neymar-factor, die "er naar uitkijkt omdat hij de laatste Copa América niet heeft gespeeld en een moeilijk seizoen tegemoet gaat bij PSG", voegt Rocha toe.

"Als er een team is dat Brazilië kan verslaan, is het Argentinië. Ze hebben Messi, de beste speler ter wereld", zegt Rocha. Lionel Messi (33,)is herhaaldelijk bekritiseerd vanwege zijn prestaties met de albiceleste. Velen beschimpen hem omdat hij niet dezelfde resultaten behaalt als bij zijn club Barcelona.

"Argentinië heeft Brazilië in 2019 al in de problemen gebracht en Messi zal geobsedeerd zijn om eindelijk iets te winnen" met zijn team, voorspelt Duarte.

"Messi moet veel verlangen hebben. Het zou mooi zijn om hem iets te zien winnen met de nationale ploeg omdat hij oneerlijke kritiek krijgt", beaamt Rocha. Argentinië heeft alle vier de Copa América-finales verloren die het in de 21e eeuw heeft gespeeld.

Zowel Rocha als Duarte zijn het erover eens dat Uruguay een van de teams is die kan verrassen.
Het Uruguayaanse team wordt de afgelopen 15 jaar getraind door Óscar Tabárez. Onder zijn technische leiding behaalden ze de lovenswaardige vierde plaats op het WK in Zuid-Afrika in 2010 en de Copa América in 2011. Uruguay is het team dat de Copa América het vaakst heeft gewonnen. De laatste keer was in 2011.

Uruguay kan rekenen op belangrijke spelers met ervaring en internationale allure, onder wie Diego Godin, Luis Suárez en Edinson Cavani.

Een ander ervaren team is het Chileense, dat in 2015 en 2016 al twee jaar op rij kampioen werd. Chili heeft nog steeds doorgewinterde spelers met  Claudio Bravo, Alexis Sánchez, Arturo Vidal en Gary Medel.

"Colombia zou het andere team zijn dat ik zie met echte mogelijkheden, maar het zal heel moeilijk voor hen zijn om Brazilië te verslaan", besluit Rocha.

Het toernooi heeft veel terugslagen gehad. Aanvankelijk zou het toernooi door Argentinië en Colombia worden georganiseerd. Maar door interne problemen werd enkele weken voor de start van het toernooi afgezegd. Brazilië werd op de valreep de gastheer, wat niet in goede aarde viel bij zeker het nationaal team.

Het land wordt geteisterd door de Covid-19-pandemie. Velen vinden het riskant om het toernooi te midden van de nijpende gezondheidssituatie te houden.

Advertentie

Friday 30 July
Thursday 29 July
Wednesday 28 July