starnieuws

Uitvaart Covid-dode duur; lijken in 2 koelcontainers

13 Jun, 00:00

Mensen die aan Covid-19 overleden zijn, worden opgebaard in twee koelcontainers op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Er kunnen 120 lijken geborgen worden in de containers.
Op het terrein van Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) zijn twee koelcontainers ingericht als mortuarium. Er zijn ruim 45 lijken opgebaard, wachtend op de uitvaart. Algemeen directeur Jason van Genderen zegt in gesprek met Starnieuws dat de begrafeniskosten behoorlijk hoog zijn, waardoor familieleden vaak meer tijd nodig hebben om de middelen bijeen te brengen. Een begrafenis of crematie kost al gauw minimaal SRD 10.000. Afhankelijk van de kist, kelder en andere bijkomstigheden kan dit bedrag behoorlijk oplopen.

In de twee koelcontainers kunnen totaal 120 lijken in, maar het is niet ideaal om ontzielde lichamen zo op te baren. In het mortuarium van RZW kunnen maar tien lijken worden geborgen.  Alle personen die overlijden aan Covid-19 worden vervoerd naar RZW. Alleen in Nickerie worden de ontzielde lichamen van personen die aan deze besmettelijke ziekte overlijden niet naar Wanica vervoerd. De vervoerskosten lopen ook behoorlijk op afhankelijk van waar de persoon komt te overlijden, merkt Van Genderen op. Ook moet het lijk van RZW weer vervoerd worden naar de begraafplaats of crematieoord. Dagelijks zijn er gemiddeld tien uitvaarten.

Een speciale groep is belast met het opleggen van de lijken, met speciale voorzorgsmaatregelen. Er moet SRD 2.000 worden betaald aan de afleggers. Voor ontsmetten wordt nog eens SRD 1.500 neergeteld. Per dag moet aan het mortuarium SRD 150 worden betaald. Huur van de aula is SRD 450. Voor mensen die aan Covid overlijden moet er ook een bodybag van SRD 750 worden aangeschaft. Van Genderen merkt mensen het best moeilijk hebben om alle kosten op te hoesten.

President Chan Santokhi deelde mee in De Nationale Assemblee afgelopen week dat veel families om steun vragen. De regering moet nog een besluit nemen hoe de nabestaanden bijgestaan kunnen worden. Ook is het wenselijk dat de uitvaart in drie tot vijf dagen plaatsvindt. Vaak wordt er ook gewacht op familieleden uit het buitenland, waardoor soms overledenen na twee weken worden begraven of gecremeerd. Twee uitvaartbedrijven hebben toestemming om de uitvaart te verzorgen.

Advertentie

Friday 30 July
Thursday 29 July
Wednesday 28 July