starnieuws

EK 2021: Romelu Lukaku draaischijf Rode Duivels

12 Jun 2021, 18:05

Romelu Lukaku opent de score voor Belgie en draagt zijn doelpunt op aan Inter-ploeggenoot Christian Erikson, die eerder in de wedstrijd Denemarken vs Finland een hartstilstand kreeg en werd gereanimeerd. (Foto: Reuters)

Thomas Meunier schuift de bal in een schijnbaar leeg doel. (Getty Images)

Romelu Lukaku wint de sprint van Igor Diveev en werkt het leder voor de tweede keer in de netten van Anton Shunin. (Getty Images)
De Rode Duivels hebben een vliegende start ingezet op het EK-toernooi 2021. Ze versloegen de  Russen met 3-0. Romelu Lukaku lijkt zijn zinnen gezet te hebben op de gouden schoen. Hij nam de openingstreffer en het derde doelpunt voor zijn rekening.  De wedstrijd is gespeeld met 27.500 toeschouwers in de Russische Gazprom Arena in Sint-Petersburg.

Zonder Kevin de Bruyne en Axel Witsel die herstellen van blessures en Eden Hazard op de bank, was België redelijk comfortabel in de eerste helft. Spits Romelu Lukaku was in vorm en schoot al vroeg uit de startblokken. De bal ging door de benen van Andrei Semenov, waarna Lukaku in een beweging de bal pakt, zich draait en het leder knalt in de rechter benedenhoek. Hij rent vervolgens naar de camera en zegt: "Christian, I love you!" als eerbetoon aan Christina Eriksen, zijn ploegmaat bij Internationale. De Rode Duivels staan met 10 minuten spelen voor.

Nog geen half uur later vergroot Thomas Meunier de voorsprong. Doelman Anton Shunin verwerkt een scherpe voorzet van Thorgan Hazard in de voeten van Meunier, en die heeft de bal maar in het lege doel te schuiven. Een slechte beurt van doelman Shunin.

Dit was de reactie van de Russische coach Stanislav Cherchesov gedurende het grootste deel van de eerste helft. De Russen hadden in de eerste 45 minuten van het duel, maar één schot op het doel dat voortkwam uit een kopbal.

In de tweede helft zijn de Russen scherper, maar ze kunnen geen gevaar betekenen voor de Rode Duivels. In het laatste kwartier lijkt het enthousiasme om de aansluitingstreffer te vinden, geluwd. De Belgen blijven de bal rondtikken, zonder echt gevaarlijk te worden. Dan doet Lukaku na een enorme één-één sprint met Igor Diveev zijn tweede in de netten van Shunin (88').

Op de derde speeldag, morgen komen in de Groep D Engeland en Kroatië tegen elkaar uit (10 uur). In Groep C  komt Oostenrijk uit tegen Noord- Macedonië (13.00 uur), terwijl Nederland en Oekraïne spelen om 16.00 uur.