starnieuws

EK 2021: Wales en Zwitserland delen punten, 1-1

12 Jun 2021, 12:14

Breel Embolo kopt de openingstreffer voor Zwitserland binnen. (Foto's: Reuters)

Kieffer Moore maakt gelijk voor Wales. Ook zijn doelpunt wordt gescoord uit een hoekschop.
In de tweede wedstrijd in Groep A van EK 2021 hebben Wales en Zwitserland de punten gedeeld, 1-1. Zwitserland was gedurende de hele partij de betere ploeg, terwijl Wales pas in het laatste kwartier van de wedstrijd op gang kwam. Partijen kwamen al acht keer tegen elkaar uit, maar dit is de eerste keer dat het eindigt in een gelijkspel. Wales en Zwitserland zitten in Groep A samen met Italië en Turkije die gisteren de openingswedstrijd speelden. Italië won overtuigend met 3-0, waarvan een owngoal van Merih Demiral.

In de eerste 45 minuten had Zwitserland de beste kansen. De Zwitsers hebben dit jaar nog geen enkele van hun wedstrijden verloren. Kieffer Moore was aan Welshe zijde na een kwartier gevaarlijk. Yann Sommer moest zich uiterst strekken om Moore's kopbal uit het doel te houden. Fabian Schär komt in de 20e minuut dichtbij de openingstreffer. Met een veeg met zijn been voorkomt Danny Ward een Zwitsers feestje.

Drie minuten in de tweede helft brengt Ward nog redding voor Wales wanneer een vrijstaande Breel Embolo keihard op het doel schiet. Ward tipt de bal over het doel. Een minuut later kopt Embolo het leder dat kwam van een hoekschop van Xherdan Shaqiri in de netten van Ward. De verdediging van Wales faalt en geeft de Zwitsers een verdiende voorsprong. Drie van de laatste vier doelpunten van Zwitserland tijdens het EK kwamen vanuit hoekschoppen. Wales beseft dat er iets moet veranderen aan hun spel.

Een kruisbal van Ben Davies dwingt de Zwitsers in de verdediging. Twee minuten (74') later hangen de bordjes gelijk. Moore krijgt de bal voor het doel uit een hoekschop, die hij prachtig binnenkopt bij Sommer, 1-1. Het was het eerste schot op doel van Wales in het eerste kwartier in de tweede helft. Wales lijkt herboren na het doelpunt van Moore.

Tien minuten nadat ze gelijk gemaakt hadden, schrikken de Welshen. Invaller Mario Gavranovic (84') scoort al bij zijn eerste poging. Gelukkig voor aanvoerder Gareth Bale en team, beslist de VAR dat het doelpunt ongeldig is, omdat Gavranovic buitenspel stond. Een geluk voor de statische Welsche verdediging.

De beste spelen van Wales tijdens het duel in Ward. Hij voorkomt in de 90e minuut dat Embolo de Zwitsers weer op voorsprong brengt. Zijn kopbal wordt over het doel getipt. Ook een schot van Gavranovic werkt Ward op geniale wijze weg in blessuretijd. Op de valreep krijgt Wales nog een hoekschop, maar die levert niets op.

Het duel tussen Wales en Zwitserland is afgewerkt in het Baku Olympisch Stadion in de Azerbeidzjaanse hoofdstad waar zo'n 10.000 supporters zich hadden verzameld. Dat is een derde van de 30.000 waarvoor Azerbeidzjan toestemming had gegeven. De meerderheid van de fans waren Azeri's. De verplichte quarantaine van tien dagen bij terugkeer in hun land maakt dat fans het reizen vermijden. EK 2021 wordt afgewerkt in elf verschillende Europese steden.

In Groep B worden vandaag nog de wedstrijden tussen Denemarken en Finland (om 13.00 uur) en tussen België en Rusland (16.00 uur) gespeeld.