starnieuws

Paraguay publiceert namen Covid-19-gevaccineerden

12 Jun, 10:39

Gezondheidswerkers dienen doses van het AstraZeneca Covid-19-vaccin toe, verstrekt via het COVAX-initiatief, in het Barrio Obrero Public Hospital in Asuncion, Paraguay. (Foto: Bloomberg)
Overweldigd door het coronavirus en een trage vaccinatie loop, kiest Paraguay voor een nieuwe benadering van de bestrijding van vaccincorruptie. Het land publiceert de namen van iedereen die het Covid-19-vaccin krijgt. Paraguay heeft een van de hoogste Covid-19-sterftecijfers in de regio.

Voor degenen die willen weten of een vriend, buurman of lid van de politieke elite van Paraguay tot de 400.000 mensen met een inenting behoort, is het antwoord slechts een paar klikken verwijderd op de website van het ministerie van Volksgezondheid. Daar wordt in een openbare database de naam van de persoon, de plaats van vaccinatie, het type vaccin en het aantal doses vermeld. Blader door en je zult zien dat ex-president Fernando Lugo op 19 mei zijn eerste shot van Sputnik V kreeg en Carlitos Vera, een bekende Paraguayaanse komiek, de Covaxin-prik kreeg.

"Het is een hulpmiddel voor burgertoezicht", zei Lida Sosa, plaatsvervangend minister van Volksgezondheid, in een interview. "Er waren mensen die naar de lijst keken en meldden dat personen die waren gevaccineerd" niet in aanmerking kwamen.

De mate van openbaarmaking van Paraguay zou worden verboden in veel landen met strengere gezondheidsprivacywetten. Maar met slechts genoeg vaccins om 7% van de bevolking volledig te vaccineren en een cultuur van diepgewortelde corruptie zijn er wijdverbreide zorgen over mensen die de officiele weg ontwijken.  Paraguay staat op de tweede plaats in Zuid-Amerika in de corruptieperceptie-index van Transparency International voor 2020.  Zogenaamde VIP-vaccinatieschandalen waarbij hoge regeringsfunctionarissen en politici betrokken waren die hun invloed gebruikten om heimelijk vaccins te krijgen, hebben Argentinië, Peru, Libanon, Spanje en de Filippijnen opgeschrikt.

In Paraguay kunnen mensen die gevaccineerd worden verzoeken om niet op de openbare lijst te komen, maar tot nu toe heeft niemand gevraagd om anoniem te blijven, aldus Sosa.

Valentin Sanchez, een 23-jarige Paraguayaanse software-engineer die in de VS woont, is thuis een soort beroemdheid dankzij zijn inspanningen om onregelmatige vaccinaties te vinden.
Sanchez schreef in april een programma om de vaccingegevens van het ministerie van Volksgezondheid te bestuderen om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen over hoe de injecties werden toegediend toen zijn vriendin voorstelde om ook op zoek te gaan naar fraude voor vaccins. Hij vond meer dan 500 verdachte gevallen door de namen en persoonlijke ID-nummers op de vaccinatielijst te vergelijken met die in openbare databases van ambtenaren en politici.

Hoewel velen van hen mensen met een lichamelijke handicap bleken te zijn die in aanmerking kwamen voor prikken, ontdekte hij in zijn speurtocht dat Mirta Gusinky, destijds senator voor de regerende Colorado-partij, voor zijn beurt was ingeënt. Gusinky nam vorige maand ontslag na publieke verontwaardiging. Diezelfde week zei het ministerie van Volksgezondheid dat het 88 ongerechtvaardigde vaccinaties zou doorverwijzen naar het parket na beoordeling van 518 gevallen die onder zijn aandacht waren gebracht.

"Omdat we zo weinig vaccins hebben en mensen het proces niet vertrouwen, is de enige manier waarop je ze enig vertrouwen kunt geven, door middel van deze lijst," zei Sanchez. “Mensen zullen hun invloed gebruiken als ze kunnen om zich te laten vaccineren. We hebben het over een situatie van leven of dood.“

Vaccin Druppeltje
De regering heeft 981.400 doses van zes verschillende vaccins gekocht of ontvangen als donaties, met bestellingen voor bijna 8 miljoen injecties die nog moeten worden gevuld. Rijke Paraguayanen wachten niet en duizenden zijn naar Miami of elders in de VS gevlogen om zich te laten vaccineren. Op dit moment komen alleen gezondheidswerkers, zwangere vrouwen en 60-plussers in aanmerking voor de prikken in Paraguay.

Het land, waar het virus meer dan 10.000 mensen heeft gedood, heeft het hoogste sterftecijfer per hoofd van de bevolking in de afgelopen 7 dagen met bijna 122 dodelijke slachtoffers per 1 miljoen mensen, volgens gegevens verzameld door Bloomberg. Het staat op nummer 6 qua infecties. Het sterftecijfer sinds het begin van de pandemie behoort tot de 30 hoogste ter wereld.

De situatie zou tot juli kritiek kunnen blijven, aangezien een "vermoeide en beu geworden" bevolking preventiemaatregelen zoals sociale afstand en maskers negeert, aldus Sosa, de viceminister van Volksgezondheid. "Dat wordt weerspiegeld in ons gezondheidssysteem dat tegenwoordig verzadigd is" met de zieken, zei Sosa. "We bevinden ons in de meest kritieke fase van de pandemie."

Advertentie

Friday 30 July
Thursday 29 July
Wednesday 28 July