starnieuws

Onze samenleving drijft op disharmonie

13 Jun, 18:57
Hoe brengen we in onze gehavende en sterk gepolariseerde samenleving het gesprek weer op gang? Met incasseringsvermogen en humor. Maar er is meer nodig, zoals luisterbereidheid en echte openheid voor andere standpunten. Eenvoudig wordt het na corona niet.

Voor we in gesprek gaan met 'de ander' is het belangrijk om onze eigen schaduw te aanvaarden, onze eigen verantwoordelijkheid en elke dubbelzinnigheid in onze bedoelingen en woorden te vermijden. Dan kunnen we maar pas luisteren. Is het ooit eenvoudig geweest? Het empathisch vermogen is bij velen nagenoeg onbestaand en de bereidheid om het te ontwikkelen nihil. In zo een omgeving is het zeer moeilijk een constructief gesprek aan te gaan.

Onze huidige samenleving drijft op verdeeldheid. Vooral omdat politici het zo willen. Ze hebben die verdeeldheid nodig om zich te profileren. Een eensgezinde samenleving zou veel van hen totaal overbodig maken. Soms moet je, zonder naïef te worden, mededogen durven te hebben met wie het niet verdient. Al was het maar om de spiraal van haat en geweld te doorbreken.

Door alle haat, verzuring en negativiteit die we dagelijks door de ‘social media’, waaraan we verslaafd zijn, voorgeschoteld krijgen, zouden we bijna kunnen vergeten dat er meer goed dan kwaad in de wereld is. Onze focus af en toe verleggen van opwindend 'slecht' naar saai 'goed' mag weleens.

Previen ‘Prevo’ Sewnath


Advertentie

Friday 30 July
Thursday 29 July
Wednesday 28 July