starnieuws

Weg vrij voor Copa America in Brazilië

11 Jun, 22:42

Aanvankelijk zou Copa America 2021 worden gehouden in twee landen, Colombia en Argentinië. Op de valreep werd Brazilië de gastheer.
De weg is vrij voor Copa America. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft donderdag geoordeeld dat het land ondanks de coronaviruspandemie de Copa America mag organiseren. Copa America 2021 begint zondag en heeft een hobbelig traject gehad.

Terwijl de stemming in een buitengewone virtuele zitting nog aan de gang was, heeft een meerderheid van de 11 rechters van het Hooggerechtshof een besluit genomen tegen eisers die beweerden dat de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen een onaanvaardbaar gezondheidsrisico vormden. Verschillende rechters hebben de regering echter opgedragen om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen.

"Het is aan staatsgouverneurs en burgemeesters om de juiste gezondheidsprotocollen vast te stellen en ervoor te zorgen dat ze worden gerespecteerd om een 'Copavirus', met nieuwe infecties en de opkomst van nieuwe varianten, te voorkomen”, schreef rechter Carmen Lucia in haar uitspraak.

De drie zaken voor de rechtbank waren de jongste - en misschien wel de laatste - hobbel voor de organisatoren, die vastbesloten lijken om deze editie van 's werelds oudste lopende internationale voetbaltoernooi ondanks de obstakels tot een goed einde te brengen.

De Copa America was al met 12 maanden vertraagd vanwege de pandemie, maar bijna ontrafeld toen de oorspronkelijke gastlanden Colombia en Argentinië op het laatste moment uitvielen - het eerste vanwege gewelddadige protesten tegen de regering, het laatste vanwege een golf van Covid-19 .

Terwijl de klok tikte naar de openingswedstrijd van zondag, stapte Brazilië vorige week in als noodgastheer voor het 10-landentoernooi. Maar de beslissing is enorm controversieel: Brazilië lijdt ook zwaar door Covid-19, dat bijna 480.000 levens heeft geëist in het land, de tweede alleen voor de Verenigde Staten.

Toename angst voor Covid

President Jair Bolsonaro, die regelmatig deskundig advies over het indammen van de pandemie heeft getrotseerd, gaf zijn zegen om het toernooi te organiseren.

Maar epidemiologen waarschuwen dat Brazilië momenteel wordt geconfronteerd met een nieuwe golf van gevallen, en zeggen dat het organiseren van een groot internationaal sportevenement de pandemie alleen maar kan aanwakkeren.

"Het is onmogelijk om de waanzin te beschrijven om hier nu een evenement van deze omvang te houden", vertelde infectieziektespecialist Jose David Urbaez aan AFP.

De petities van het Hooggerechtshof zijn ingediend door de nationale metaalarbeidersvakbond, de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB) en de Arbeiderspartij (PT) van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, Bolsonaro's waarschijnlijke tegenstander bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. Ze voerden aan dat het toernooi het risico vergroot om de gezondheidscrisis te verergeren en "de fundamentele rechten op leven en gezondheid zou schenden".

Bolsonaro en de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie CONMEBOL houden vol dat het toernooi veilig zal zijn.

Braziliaanse officials eisen dat wedstrijden zonder fans worden gehouden, waaronder de finale van 10 juli in het Maracana-stadion van Rio de Janeiro. Teams ondergaan elke 48 uur verplichte Covid-19-tests. Hun bewegingen zullen worden beperkt en ze zullen met chartervluchten naar wedstrijden in de vier gaststeden reizen.

Het ministerie van Volksgezondheid trok zich maandag echter terug van plannen om te eisen dat alle spelers, coaches en staf worden ingeënt tegen Covid-19. De minister van Volksgezondheid, Marcelo Queiroga, zei dat het te laat was om immuniteit te garanderen, en dat bijwerkingen na het vaccin "de prestaties van spelers in gevaar kunnen brengen".

De organisatoren stuiten op veel verzet. Twee topsponsors, Mastercard en biergigant Ambev, zeiden woensdag dat ze hun merken uit het toernooi zouden halen. Een derde, alcoholische drankenbedrijf Diageo, volgde donderdag.

En veel spelers en coaches hebben kritiek geuit op het evenement, waaronder Luis Suarez uit Uruguay, Sergio "Kun" Agüero uit Argentinië en het hele Braziliaanse nationale team.

Neymar en team - evenals de Braziliaanse coach, Tite - werden naar verluidt overrompeld door  het nieuws dat hun land het toernooi zou organiseren. Er was sprake van een boycot vanuit het Braziliaanse team. Ze stopten daar uiteindelijk mee, maar waren bot in hun kritiek op CONMEBOL. "Wij zijn tegen het organiseren van de Copa America", zeiden ze dinsdag in een gezamenlijke verklaring.

Advertentie

Friday 30 July
Thursday 29 July
Wednesday 28 July