starnieuws

President schoot de kogel door de kerk

12 Jun 2021, 02:48
Tijdens de openbare DNA-vergadering van 9 juni jl richtte president Santokhi via de voorzitter zich ferm tegen de aanwezige NDP-fractie in de zaal. Het was een kanonnade. Achterelkaar lanceerde hij de scherpe woorden in de richting van de NDP. Op de achtergrond hoorde ik het gemorrel van de getroffen aanwezige fractieleden. Ik zei toen aan mijn kleinzoon dat woorden er wel toe doen. Want zo scherp en duidelijk als de president in zijn salvo klonk, zo kende ik hem alleen van de dag van zijn inauguratie in augustus vorig jaar.

Hoewel ik geen fan van deze oud politiechef was, roemde ik hem na die dag in mijn commentaren op verschillende FB-sites van en voor Suriname. Zo geleidelijk aan verdampte mijn adoratie voor deze nieuwe president als kleinzoon der kantraki’s. Dat gebeurde ook al naar de vicepresident toe, die met trots in zijn moedertaal in zijn maidenspeech zijn marronafkomst memoreerde. Warempel het was een historisch feit.

Onthullingen
In de afgelopen 11 maanden van de regering Santokhi-Brunswijk werd er driftig gewerkt aan het onthullen en beschrijven van de oorzaken en de verdachte veroorzakers van de huidige financieel-economische crisissituatie in het land. Helaas koos de hoofdverdachte, ex-minister van Financiën, G. Hoefdraad, na de duistere transitie het hazenpad. Hij wist wel welk puinhoop hij op ‘prudente wijze’ in zijn functie als de baas van de Centrale Bank van Suriname en in zijn laatste 5 jaar als bewindsman had gecreëerd. Ondanks het maandenlange opsporingsbevel is hij nog steeds ondergedoken. Wel konden zijn opvolger bij de Centrale Bank en enkele relevante uitvoerders van zijn verdachte roofpraktijken worden opgespoord en ter vervolging opgesloten. Echter zonder dat er iets van de verdwenen gigantische bedragen nog in de staatskas konden terugvloeien.

Ironisch                   
Het ironische van alles is dat vooral de verdachte veroorzakers van de ellende en armoede in het land rustig de kiek nemen op de president en hem keer op keer bij gelegenheden de schuld van alles op zijn bordje doorschuiven. Begrijpelijk dat Z.E. Chan Santokhi in die hoedanigheid zijn ingehouden ergernis in het parlement heel scherp afvuurde. Tegelijk kondigde hij allerlei maatregelen aan om onmiddellijk de gecreëerde armoedeproblemen in het land aan te pakken. Dat is wel maanden te laat, maar toch is dat een keerpunt in zijn functie van de executieve president.

Ter afsluiting van zijn 10-maanden regeertermijn presenteerde hij met zijn dreamteam de bereikte resultaten, waarvan naar mijn oordeel dat ook in de eerste 100 dagen had kunnen worden bereikt. Maar goed, met zoveel  spijkers op zijn regeer pad gelegd voor het einde van de vorige regering en door de non-coöperatieve houding  van een deel van de paarse zijn ambtenaren is dat wel te begrijpen.

Imagoschade
In hoeverre zijn getoonde felheid van acties door de eisen van het IMF werden geïnspireerd, kan ik niet overzien. Het lijkt mij tactische juist om meteen bepaalde groepen burgers, die in een diepe ellende doorzakken te voorzien van financiële steun om ze te beschermen tegen nog groter kwaad. Want het doorvoeren van de maatregelen uit het Herstelplan mede als gevolg van de IMF-eisen zal ongetwijfeld grote gevolgen hebben voor de samenleving. Alsof de heersende Covid-pandemie en de aanhoudende wateroverlast de ontwikkeling van Suriname en Surinaamse volk al niet genoegzaam blokkeren, moet ik helaas erbij constateren, dat binnen de huidige regering er serieuze politieke en etnische spanningen zichtbaar worden. Niemand kan het goedpraten dat beide heren zich schuldig maakten aan nepotisme door benoemingen van directe gezinsleden in hoge functies van het ambtelijke apparaat en de staatsbedrijven. Dat leverde hen imagoschade op.

Bierkaai                                         
In mijn optiek vecht president Chan Santokhi tegen de bierkaai als er niet snel over de interne spanning door de coalitiepartijen wordt uitgesproken. De angels uit het regeernest moeten worden uitgegooid. De toenmalige zwijgzame meerderheid van de Surinaamse samenleving wordt thans geconfronteerd met de gevolgen van het vorige bewind en door heersende problemen van nu.

Deels ligt dat ook aan de keuze van het huidige regeerteam, dat veelal met identieke gedachten als voorheen werd samengesteld. Dynamiek, vindingrijkheid en vooruitstrevendheid zijn slechts bij een klein groepje uit het dreamteam zichtbaar. Deskundig geschoold en ervaren kader was bij de benoemingen van nieuw personeel kennelijk ook niet leidend geweest.

Het is aan de burgers in en buiten Suriname om de handen uit de mouwen te willen steken zodat nooit meer een desastreus bewind aan de macht komt. Ik hoop dat deze regering die ondersteuning krijgt om het land te redden.                                                                                                                                                                                                                                                 
Drs S. Harinandan Singh  (oud-voorzitter VHP-SN) 
Email: singhs@hetnet.nl

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April