starnieuws

Werkers essentiële diensten moeten zich vaccineren

09 Jun, 04:51

President Chan Santokhi is bezorgd over de vele ordehandhavers die besmet zijn.
"Je moet je laten vaccineren als je behoort tot de essentiële diensten, anders hebben we een groot risico dat u als land de veiligheid niet kan garanderen. We gaan een beroep doen, we gaan niemand verplichten, maar we gaan een beroep doen". Dit zei president Chan Santokhi dinsdag in De Nationale Assemblee. Hij deelde mee dat niet 120 politieagenten in isolatie zijn, zoals eerder meegedeeld. De president heeft begrepen van de korpsleiding dat meer dan 120 politieambtenaren besmet zijn met het coronavirus en ruim 400 in isolatie zijn!

Hetzelfde beeld heeft minister Krishna Mathoera van Defensie geschetst, deelde de regeringsleider mee. Tientallen militairen zijn besmet. Ook bij het Korps Penitentiaire Ambtenaren zijn er besmettingen. De frontlinie werkers zullen voorrang krijgen bij het vaccineren, anders ontstaan er serieuze problemen. Zelfs ambulance chauffeurs zijn besmet geraakt. Santokhi benadrukt dat Covid niet beheerst kan worden als essentiële diensten niet kunnen functioneren.

De president benadrukte opnieuw dat in de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand is opgenomen dat mensen die vals nieuws verspreiden en de samenleving misleiden aangepakt zullen worden. De wet is unaniem aangenomen door De Nationale Assemblee. Hij begrijpt de kritiek die geuit is door Assembleelid Melvin Bouva (NDP) niet. De minister van Volksgezondheid heeft bisschop Steve Meye, voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard en natuurgenezer Richard Cullimore gewaarschuwd voor hun uitlatingen en oproep om zich niet te vaccineren. Ook was er kritiek op Times of Suriname die een onderzoek wil instellen naar mensen die mogelijk dood zouden zijn gegaan door bijwerkingen van het vaccin. 

Bouva merkte op dat het niet de bedoeling van de wet is om mensen monddood te maken. Hij vindt dat de minister de mensen met rust moet laten die hun mening en bezorgdheden kenbaar maken. De krant mag onderzoek doen naar de specifieke data. Bouva voerde aan dat hij opkomt voor het democratisch recht van alle Surinamers en de bescherming van de rechten van de vrije pers. Hij kijkt uit naar de correctie van de regering. Santokhi stelde dat maatregelen tegen valse beschuldigingen niks te maken heeft met de bedreiging van de democratie.

Advertentie