starnieuws

Succesvolle kinder-chirurgische missie in Diakonessenhuis

11 May, 02:44

Een gemengd team van medici uit Suriname (vanuit verschillende ziekenhuizen), Zwitserland en Nederland hebben een succesvolle kinder-chirurchische missie uitgevoerd. (Foto: Diakonessenhuis)
Het Diakonessenhuis heeft met succes een kinder-chirurgische missie afgerond. Deze keer zijn er acht kinderen tussen 18 maanden en 4 jaar met ano-rectale afwijkingen, dat zijn gevallen waarbij zij moeilijk, abnormaal of helemaal niet kunnen afgaan, geopereerd. De missie was door de covidpandemie sinds vorig jaar uitgesteld. Door de operaties in Suriname uit te voeren is er ruim US$ 240.000 bespaard.

De operaties zijn door een gemengd team van medici uit Suriname (vanuit verschillende ziekenhuizen), Zwitserland en Nederland uitgevoerd. Maandag hebben medisch-directeur Edward van Eer van het Diakonessenhuis, en een deel van het uitvoerende team, meer informatie gegeven over de missie. De kindermissies worden praktisch elk jaar sinds 2007 uitgevoerd, in het Sint Vincentius of het  Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Deze is de 20e geweest, de eerste die in het Diakonessenhuis is uitgevoerd.

De  missie die sinds november 2019 was voorbereid, was door de covidsituatie uitgesteld. Er waren nog meer uitdagingen zoals de heersende schaarste aan geneesmiddelen en verbruiksartikelen, deelt Van Eer mee.  “Kinderen met ano-rectale aandoeningen leiden vanaf hun geboorte een zeer belast leven,” merkt  hij op. “Ze hebben intensieve en kostbare zorg nodig. Dus nog verdere uitstel zou niet mogelijk zijn. Want dan zouden ze nog langer onder die erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Ondanks verzoeken van de afschaling van de reguliere zorg door het ministerie, hebben we toch besloten deze verlate missie uit te voeren. Langer wachten was geen optie meer.”

Een deel van het team. (Foto: René Gompers)

Ziekenhuizen en personeel van verschillende afdelingen hebben ondanks de druk intens samengewerkt om het succes te bereiken. Het voorwerk is sinds november vorig jaar gedaan. De operaties zijn in twee weken uitgevoerd. De laatste is afgelopen vrijdag geweest. Kinderchirurg  Anuska Jewbali en haar collega's zijn tevreden over het verloop van de missie. Een deel van de kinderen is alweer thuis. “Er komen verschillende afwijkingen voor maar bij deze missie zijn de kinderen met aangeboren darmafwijkingen geholpen,” deelt Jewbali mee. “Het gaat om kinderen die geen poepgaatje hebben, of waarvan het poepgaatje op een verkeerde plek zit, of kinderen die de ziekte van Hirschsprung hebben.”

Kinderarts Marjorie Muringen licht toe wat de ziekte van Hirschsprung inhoudt: “Dat is een aandoening van de darmen waarbij voor een groot of klein deel, de zenuwcellen ontbreken." De zenuwen in de darmwand  zorgen ervoor dat de ontlasting verplaatst wordt. Door de ziekte kan de ontlasting niet verder en hoopt zich op. “Hierdoor kunnen de darmen niet ontspannen als zo een kind wil afgaan,” geeft Muringen aan. “Het kind wordt dan hardlijvig. De ontlasting verlaat het lichaam niet, de darmen worden boller, de ontlasting hoopt zich op met alle nare gevolgen van dien.”

Jewbali merkt op dat voor dit jaar nog een missie is gepland. “Doordat de missie sedert november 2019 niet is doorgegaan, hebben we intussen een wachtlijst van ruim 30 kinderen,” geeft ze aan. “De tweede is gepland voor november dit jaar. Hopelijk gaat het dan beter met de covidsituatie. We proberen 5 tot 10 operaties te doen per missie. Een operatie kan zes uren duren.”

Van Eer deelt mee dat de verzekering voor de kosten opdraait. “Deze missie gaat de Staat - gaat want ze hebben nog niet betaald - SRD 437.867 plus 8.500 euro kosten,” geeft hij aan. “De euro's zijn voor het halen van de mensen en hun verblijfkosten. De andere kosten zijn voor de operaties, de nazorg en medische verbruiksartikelen. Een operatie in het buitenland zou het land US$ 30.000 per kind kosten.” Justin de Jong, kinderchirurg uit Nederland, is onder de indruk van de kwaliteit van de operaties. Hij benadrukt dat het Surinaamse team, in het bijzonder chirurg Jewbali, net zo goed is als de buitenlandse collega's.

René Gompers

Advertentie