starnieuws

Column: Wat heeft minister Pokie zo misdaan?

11 May, 00:59

Minister Diana Pokie
Wat heeft minister Diana Pokie zo gedaan dat ze weg moet van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer? De ABOP-top - hoewel zij ook hoofdbestuurslid is - wil haar niet meer handhaven op dit belangrijke ministerie. Als ze toch nog minister blijft, mocht ze in eerste instantie naar Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Wat met haar collega Uraiqit Ramsaran zal gebeuren, is ook niet duidelijk. De afspraak tussen ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en PL-topman Paul Somohardjo is mondeling gemaakt dat deze minister geen 5 jaar zou aanblijven. Hij zou 1 of 2 jaartjes aanzitten, maar zover is het nog niet.

De mofo-kranti maakt overuren. Pokie en de departementsdirecteur Meredith Vitolie - een dochter van de sterke man van ABOP - kunnen niet door één deur. Ze zal dan ook flink geklaagd hebben bij papa. Zij is ook president-commissaris bij Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht Suriname (SBB). Zij zit bij SBB samen met haar broer Robin Brunswijk. Dochterlief heeft een andere visie dan de minister. Er wordt geklaagd dat veel stukken de minister niet bereiken. Ook wordt informatie gebruikt om terreinen die aangevraagd zijn, aan anderen uit te delen.

Dan heeft broer Leo Brunswijk al een poos geleden een terrein aangevraagd in Albina. Maar het stuk kan niet worden afgehandeld, omdat er een rechtszaak loopt. De minister weet dat ze gaat hangen als er fouten gemaakt worden. Daarom heeft ze juristen om zich heen, die haar goed adviseren. Dus broer Leo moet nog even wachten, want uiteindelijk is de minister verantwoordelijk. Leo Brunswijk heeft intussen ontkend dat hij concessies heeft aangevraagd in Tribale en Inheemse gebieden.

Mensen die werkelijk weten waar het om gaat, hebben een spreekverbod. Deze zaak mag niet naar buiten worden gebracht. De president, vicepresident en de minister hebben al over de kwestie gesproken en consensus bereikt. De VHP-fractie roert zich, maar zal de president die ook voorzitter is van de oranjepartij niet laten vallen, want in de brief staat dat het de president is die ministers benoemt en ontslaat. Dus of Pokie blijft of weggaat, daar zal geen de 20 personen tellende oranjefractie een punt van maken, als de directeur Grondzaken maar wordt ingevuld door iemand die thuishoort bij 'de olifant'. Dan zijn de kool en de geit gespaard, zonder dat de koe bij de horens wordt gevat.

Pokie is een sterke speler in Brokopondo. Haar achterban, de Saramaccaners, zijn boos op de ABOP-leiding. Zij willen niet dat hun ster, die al drie keer gekozen is in het district en van BEP naar ABOP is overgestapt, weggaat van het ministerie. Deze situatie is politiek gevoelig voor de ABOP, zeker ook omdat de VHP-fractie de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid. De achterban van Pokie voelt zich hierdoor gesterkt. In elk geval heeft het volk recht op transparantie wanneer besloten wordt om een minister te reshuffelen.

Al de speculaties waarom Pokie het veld moet ruimen, zullen worden tegengesproken door de ABOP-top. Hoewel veel dingen die de mofokranti boven water heeft gehaald kloppen, schijnt de ABOP een stok gevonden te hebben om de hond te slaan, maar haar verliezen wil de geel-zwarte partij niet, want ze is een politiek zwaargewicht in Brokopondo. Net zoals Palmentuin en het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo niet mogen worden uitgegeven, mogen bepaalde speciale gebieden in het bos, ook niet in handen van derden komen. En ook al zouden zaken worden teruggedraaid, het doek lijkt echter te zijn gevallen voor Pokie. De president zal niet ten koste van zijn eigen positie de minister beschermen. Uiteindelijk heeft Brunswijk de politieke touwtjes in handen.

Nita Ramcharan

P.S. Stichting A Marron Kompas (lees: Leo Brunswijk) heeft 'de tori gebost'. Het zou gaan om uitgifte van concessies waaronder het voor de Saramaccaners en Aucaners zeer belangrijk en heilig Jaikreekgebied...

Advertentie