starnieuws

VES-ondervoorzitter: Meerdere koersen funest voor economie

10 May, 00:00
"De monetaire autoriteiten konden in september 2020 deze stap hebben gemaakt om te komen tot één (unificatie) koers. Maar nee, ze kwamen met een onding van de bandbreedte koers van SRD 14.29 en 16.30 die veel ellende met zich heeft meegebracht. Uiteindelijk is de regering nu toch genoodzaakt door de eis van het IMF om de koers los te laten." Zo reageert Swami Girdhari, ondervoorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), op een vraag van Starnieuws. Hij vindt het belangrijk dat de koers tot stand komt door vraag en aanbod, waardoor er geen sprake is van meerdere koersen.

De straatkoers is rond de SRD 19 voor de US-dollar en wordt opgestuwd. Het bestaan van meerdere koersen heeft funeste gevolgen voor de economie en remt de productie, voert Girdhari aan. Dit zorgt ook niet voor eenduidigheid bij de prijsvorming van goederen en diensten. Het bestaan van meerdere koersen is ook corruptiegevoelig. Mensen die tegen een lage koers US-dollars krijgen en tegen een hogere koers handelen. Een stabiele koers is wenselijk voor de economie en de productie.

Bij het vrijlaten van de koers zal de uiteindelijke koers komen te liggen boven de SRD 16.30 voor de US-dollar. Dit zal ervoor zorgen dat ook de douanekoers omhoog zal gaan. Prijzen zullen stijgen. Daarom is een sociaal programma noodzakelijk, stelt Girdhari. Stijging van de douanekoers betekent ook dat de inkomsten van de Staat omhoog gaan, bijvoorbeeld de invoerrechten.

Transparantie en totale openheid van prijzen is noodzakelijk. Op dit moment zijn de meeste importprijzen gebaseerd op een US-dollar koers van rond de SRD 19. De meeste importeurs moeten hun dollars buiten kopen. Indien de koers van de CBvS wordt losgelaten zullen de invoerrechten stijgen en zal dit effect hebben op de prijzen. "De vraag is naar welk niveau zal de koers zich bewegen? Als de nieuwe koers lager komt te liggen dan de huidige straatkoers zal de prijsverhoging bestaan uit de verhouding van de verhoging van de invoerrechten. We gaan ervan uit dat we te doen hebben met bonafide importeurs en handelaren. Bij de basisgoederen is de hoogte van de koers van belang, omdat deze zijn vrijgesteld van invoerrechten," merkt de ondervoorzitter van de VES op.

Advertentie