starnieuws

Tsang: Waarom wordt oso dresi May niet onderzocht?

10 May, 00:58

Assembleelid Stephen Tsang tijdens een persconferentie zaterdag in Ocer. (Foto: René Gompers)
Assembleelid Stephen Tsang  (NDP) vraagt zich af waarom het ministerie van Volksgezondheid niet laat onderzoeken of de oso dresi van Jermain ‘dokter’ May effectief is of niet. Steeds meer mensen, onder wie coalitieleden, zweren bij de Super Fever Medicine. Tsang merkt op dat het huismiddel waarschijnlijk meer mensen uit de intensive care heeft kunnen houden. Dit is een van de vragen die met Covid te maken hebben, waarop het Assembleelid nog steeds geen antwoord van minister Amar Ramadhin heeft gehad.

Tsang en andere leden van de NDP-fractie hebben op een persconferentie zaterdag uitgelegd dat zij beknot worden in hun werk. Ze krijgen niet genoeg kans om vragen te stellen over verschillende onderwerpen, gaven ze aan. Ook schort er heel wat aan de informatie die er wel komt en aan het waarheidsgehalte ervan, stellen de fracties van de NDP en BEP. Tsang deelde mee dat hij nog heel veel vragen had voor de minister over tal van medische onderwerpen. Over het coronavirus en de aanpak daarvan zat Tsang nog met een heleboel onbeantwoorde vragen.

“Kunnen we eindelijk de Covid-data en statistieken krijgen, want ik vraag dat al voor de zoveelste keer?” haalt Tsang aan. De Assembleeleden moeten voor zichzelf de informatie kunnen verifiëren, maar dat kan niet als deze niet gegeven wordt, merkt hij op. Tsang wil ook weten hoeveel van de positief geteste personen, in het bijzonder kinderen, met de nieuw varianten van het virus zijn besmet. “Bij hoeveel van de Covid-doden zijn er nieuwe varianten? Hoelang duurt het voordat er resultaat is van de opgestuurde samples, om nieuwe varianten vast te stellen?”

Tsang benadrukt dat hij nooit een middel dat niet getest is (de oso dresi) heeft aangeprezen. “Wat ik letterlijk heb gevraagd is; wat wordt er gedaan voor de mensen die positief getest zijn, welke medicijnen krijgen zij?” herhaalt hij. “Wat wordt er gedaan voor de mensen die op de intensive care belanden? Ik heb daarbij opgemerkt dat de oso dresi van de heer May effectief lijkt te zijn en heeft blijkbaar mensen uit de ICU gehouden. Bekende toppers uit de coalitie zweren er zelf bij.”

Op zijn Facebookpage deelt May foto’s van een aantal klanten die de Super Fever Medicine komen aanschaffen. Daar zitten ook PL-voorzitter Paul Somohardjo, Assembleelid Obed Kanapé, ABOP-voorzitter tevens vicepresident Ronnie Brunswijk,tussen. May is zelf naar De Nationale Assemblee geweest om te leveren aan Assembleelid Edgar Sampie en Assembleevoorzitter Marinus Bee.

“De vraag waar de minister totaal aan voorbij gegaan is: wordt er onderzoek gedaan naar deze middelen op onze universiteit?” vervolgt Tsang. “Als de minister vindt dat het middel niet getest is, waarom starten wij geen onderzoek? Heel veel Surinamers gebruiken het middel al en zweren erbij. Een simpele maar belangrijke vraag waar ik graag nog antwoord op wil krijgen. Deze pandemie is een unieke kans voor Suriname om te laten zien wat voor kennis en medicinale planten we in huis hebben. Het vestigt ook de aandacht op onze natuur.”

René Gompers

Advertentie