starnieuws

Ramadhin: Vanaf maandag weer volop covid-vaccins

09 May, 06:38

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid
Minister Amar Ramdhin van Volksgezondheid kondigt aan dat maandag een tweede bezending van het AstraZeneca vaccin in Suriname zal aankomen. Er zijn dan weer genoeg ‘covidspuitjes’ om de vaccinatiecampagne te vervolgen. Op dezelfde dag wordt ook begonnen met het vaccineren van onderwijzers, deelt Ramadhin mee. Dit is nodig om het onderwijsproces te helpen opstarten. De regering kijkt nog steeds uit naar het vaccin van Johnson & Johnson. Hiervan is maar één dosis nodig om volledig gevaccineerd  te zijn. Dit komt goed uit voor de mensen in moeilijk bereikbare gebieden.

Minister Ramadhin is op de wekelijkse persconferentie van de regering via Zoom zaterdag, ingegaan op de  covidsituatie. Hij heeft de samenleving opgeroepen om zich te laten vaccineren zodat er sneller overgegaan kan worden tot normalisatie. De bewindsman deelt mee dat hoewel de regering via het Covax initiatief aan AstraZeneca kan komen, zij elders in de wereld op zoek is naar nog meer en andere merken vaccins. Aan Amerika en Nederland is gevraagd om het overschot van hun vaccins over te kopen. Er is nog geen reactie. Ondertussen heeft de WHO het Sinopharm vaccin van China goedgekeurd. De regering heeft haar interesse hiervoor al getoond deelt de bewindsman mee.

De regering probeert ook aan het Johnson & Johnson vaccin te komen. Bij dit merk is er maar een enkele ‘covidspuitje’ nodig om volledig gevaccineerd te zijn. “Dit is goed voor moeilijk bereikbare gebieden, niet alleen het binnenland,” geeft Ramadhin aan. “Het is ook geschikt voor gebieden waar veel mensen komen en gaan, dus migrerende populaties. Als je kiest voor een merk waar je twee doses nodig hebt (zoals AstraZeneca), moet je een hele goede follow-up plan hebben. We weten dat in de moeilijk bereikbare gebieden of bij migrerende populaties het juist effectief is als je met een dosis een persoon al kan vaccineren. Bijvoorbeeld bij de goudmijnen in het binnenland waar een  missies naar toe heel veel kost. Maar je kan het in een keer afronden (met Johnson & Johnson).”

Voor de komende periode zullen er wel genoeg  AstraZeneca vaccins in voorraad zijn, verzekert Ramadhin. Maandag komen er 28.800 stuks aan. Ramadhin: “De boodschap naar de samenleving is: we hebben weer genoeg vaccins.  De volgende tranche na die van maandag is ergens begin juni.” Hij drukt de gemeenschap op het hart om zich te vaccineren: “Laat u zich niet afleiden door ruis, laat u zich niet afleiden door misvattingen. Volg de officiële ontwikkelingen.”  Maandag begint ook de vaccinatie van leerkrachten. Ramadhin drukt hen op het hart om hun ouders of ouderen mee te nemen. “Het is de bedoeling dat onze kwetsbare personen zoveel als mogelijk gevaccineerd worden,” merkt hij op.  

René Gompers

Advertentie