starnieuws

India: Records Covid-19-doden blijven sneuvelen

09 May, 04:43

Een vrouw schreeuwt het uit van verdriet als ze hoort dat haar man is overleden aan Covid-19. Ze zit buiten een mortuarium van een ziekenhuis in Ahmedabad, India.
(Foto's: Reuters)

Een man loopt langs brandstapels aan de oevers van de Ganges rivier bij Garhmukteshwar in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh. De brandstapels zijn van mensen die zijn gestorven aan Covid-19.

Een medische werker verzorgt een patiënt die lijdt aan Covid-19 op de eerste hulp afdeling van het Safdarjung-ziekenhuis in New Delhi, India.

Familieleden reageren als gezondheidswerkers een brancard verplaatsen met het lichaam van een persoon die is overleden aan Covid-19 in een mortuarium in Ahmedabad, India.
India heeft zaterdag het hoogste aantal Covid-19-doden ooit gemeld. De infecties in het land blijven stijgen, terwijl deelstaten strikte lockdowns opleggen. Het Indiase ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen 24 uur 4.187 doden gemeld, waardoor het totale dodental bijna 240.000 bedroeg. Het Institute for Health Metrics and Evaluation schat dat er in augustus 1 miljoen Covid-19-sterfgevallen zullen zijn in India.

Het aantal infecties is zaterdag met 401.078 gestegen, wat het totaal sinds het begin van de pandemie op 21,9 miljoen brengt. Medische experts zeggen dat het werkelijke aantal Covid-19-infecties en -doden waarschijnlijk veel hoger zal zijn dan de officiële cijfers.

Tamil Nadu, bekend om zijn automobielproductie, waaronder BMW, Daimler, Hyundai, Ford, Nissan en Renault zei het zou maandag van een gedeeltelijke naar een volledige lockdown gaat, waarbij het openbaar vervoer en de door de staat gerunde alcoholhandelaren zouden worden gesloten.

De naburige deelstaat Karnataka heeft vrijdag laat een totale lockdown verlengd. De deelstaatshoofdstad Bengaluru is een belangrijk technologisch knooppunt met grote kantoren van bedrijven, waaronder Google, Amazon en Cisco.

India moet nog een nationale lockdown opleggen, zoals vorig jaar tijdens de eerste golf, maar ongeveer de helft van al zijn deelstaten heeft al een totale afsluiting opgelegd. De rest is gedeeltelijk afgesloten.

De Indiase medicijnregulator heeft vrijdag een nieuw medicijn goedgekeurd met de naam 2-deoxy-D-glucose, nadat klinische onderzoeken hadden aangetoond dat het het herstel van in het ziekenhuis opgenomen patiënten stimuleerde en de afhankelijkheid van aanvullende zuurstof verminderde.

Het medicijn werd gezamenlijk ontwikkeld door de Indiase staatsbedrijfsorganisatie voor defensieonderzoek en -ontwikkeling en de in Hyderabad gevestigde Dr. Reddy's Laboratories Ltd.

Hoewel het 's werelds grootste vaccinproducent is, worstelt India met het produceren en distribueren van voldoende doses om de tweede golf van Covid-19 een halt toe te roepen.

Het land heeft meer dan 167 miljoen vaccindoses toegediend, maar het inentingspercentage is de afgelopen dagen gedaald en slechts ongeveer 2% van de 1,4 miljard mensen heeft de twee doses gekregen die nodig zijn om volledig te worden geïmmuniseerd.

Crisis in het zuiden
Terwijl gevallen in de noordelijke en westelijke gebieden van het land het zwaarst zijn getroffen door de pandemie, kampen zuidelijke deelstaten, waaronder Karnataka en Tamil Nadu, met stijgende infecties.

De tweede golf van de coronavirus-pandemie in India heeft de gezondheidszorg op de rand van instorten gebracht, waarbij patiënten sterven als gevolg van zuurstofgebrek of  omdat er geen ziekenhuisbedden voor hen zijn.

Premier Narendra Modi is bekritiseerd vanwege zijn aanpak van het zuurstoftekort, hoewel de regering zegt dat ze er alles aan doet. Het medisch tijdschrift Lancet zei zaterdag in een hoofdartikel dat premier Modi's pogingen om kritiek te onderdrukken "onvergeeflijk" waren.

"India moet nu zijn reactie herstructureren terwijl de crisis woedt. Het succes van die inspanning zal afhangen van ... de implementatie van een reactie van volksgezondheid waarbij de wetenschap centraal staat."

De hoofdminister van Tamil Nadu, M.K. Stalin, zei vrijdag laat in een brief aan Modi dat de vraag naar medische zuurstof in de deelstaat in de komende twee weken zou kunnen verdubbelen.

"De beschikbaarheid van zuurstof in Tamil Nadu is heel erg kritiek", zei Stalin, eraan toevoegend dat 13 patiënten door zuurstofgebrek stierven in een ziekenhuis aan de rand van Chennai.

Advertentie