starnieuws

Nog meer doden bij drugsinval Rio de Janeiro

08 May 2021, 13:34

Luchtfoto's tonen vluchtende verdachten in Jacarezinho in Rio de Janeiro waar de politie een inval heeft gepleegd.
Het dodental van een politie-inval op een drugsbende in een arme wijk in Rio de Janeiro op donderdag is gestegen tot 28, zei de burgerlijke politie. Het is de dodelijkste operatie ooit uitgevoerd door de veiligheidstroepen in de Braziliaanse stad.

Volgens de politie waren de lichamen van nog drie slachtoffers die vrijdag uit de favela werden verwijderd, mannen die banden hadden met de georganiseerde misdaad. Vierentwintig andere mensen en een politieagent stierven ook tijdens de operatie in de noordelijke wijk Jacarezinho in Rio.

"De inlichtingendienst bevestigde dat de doden drugsdealers waren. Ze schoten op agenten om te doden. Ze moesten de confrontatie aangaan", zei hoofd van de burgerlijke politie, Allan Turnowski, tegen verslaggevers.

Het bloedbad leidde tot kritiek van mensenrechtengroeperingen, waaronder Amnesty International, die de politie beschuldigden van het "verwerpelijke en ongerechtvaardigde" verlies van mensenlevens in een buurt die voornamelijk wordt bevolkt door zwarte en arme mensen.

Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties riep vrijdag op tot een onafhankelijk onderzoek naar de operatie. VN-woordvoerder voor mensenrechten Rupert Colville zei dat de politie een "onevenredig en onnodig" gebruik van geweld heeft ingezet.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April