starnieuws

NDP: Eenheid, begrip en verdraagzaamheid

13 Apr 2021, 16:24
De heilige maand Ramadan, welke volgens de islamitische maankalender de negende maand is, heeft zich in deze tijd van pandemie als zegen aangemeld. In de maand van Ramadan is de heilige Quran geopenbaard.

Van deze maand is vooral bekend dat moslims van ruim vóór zonsopkomst tot zonsondergang vasten. Dit betekent dat er niet wordt gegeten en gedronken als de zon schijnt. Zij doen dit om hun Almachtige te behagen. Vasten is namelijk één van de vijf zuilen van de Islam. Gedurende deze maand worden moslims aangemoedigd om extra te bidden. De imaan (het geloof) wordt extra versterkt. ’s Avonds worden de moskeeën gezamenlijk bezocht, volgens het nieuwe normaal, voor de iftari (het ontvasten) en de taraweeh salaah (het speciaal gebed). In deze maand wordt ook de heilige Quran wereldwijd veel gereciteerd. Dit betekent dat er uit het heilige boek van de moslims zowel luidop als heel rustig wordt voorgelezen, zodat een ieder het gebed kan horen.

De vastenmaand is een maand van diepe bezinning. In ons multireligieus Suriname werkt bezinning verheffend samen met de andere geloofsovertuigingen, die alle hun hoogtij momenten herdenken. De gezamenlijke inspanning van moslims over de hele wereld geeft de eenheid en saamhorigheid weer. Er wordt enorm veel aandacht geschonken aan liefdadigheid. Degenen op wie de plicht van zakaat ligt, voldoen het meestal in deze maand. Er worden ook veel aalmoezen gegeven. Moslims proberen zoveel als mogelijk goede daden te verrichten voor oneindige genade en zegeningen van de Almachtige. Door het vasten neemt de verdraagzaamheid toe. Elkaar vergeven en vergiffenis smeken van de Almachtige is een onderdeel van het vasten. Dit verzacht het hart en vergroot het bewustzijn dat wij maar voor een korte tijd hier op aarde zijn en wij niets zullen meenemen in het hiernamaals.

De boodschap die de Nationale Democratische Partij aan het begin van de vastentijd wil meegeven is: “Laten wij in deze tijd van diverse crises zo barmhartig mogelijk zijn. Laten wij zoveel mogelijk met elkaar delen en onze medemens helpen waar het kan. Laten wij verdraagzaam zijn en laten wij het goede voorbeeld blijven etaleren. Velen in onze samenleving hebben hulp nodig. Laten wij niet alleen gedurende deze maand helpen, blijf voortdurend helpen, zonder te oordelen.”

De NDP roept op tot eenheid, begrip en verdraagzaamheid naar elkaar toe en wenst de Surinaamse gemeenschap in het bijzonder alle moslim broeders en zusters een Ramadan Mubarak toe.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April