starnieuws

Ecuador: Lasso verkozen tot president in de tweede ronde

12 Apr, 08:37

Guillermo Lasso heeft gezworen buitenlandse investeringen aan te trekken en zich te ontkoppelen van het linkse beleid. (Getty Images)
De voormalige bankier, Guillermo Lasso, heeft de presidentsverkiezingen van Ecuador gewonnen na een tweede stemming. Zijn tegenstander, de linkse econoom Andrés Arauz, moest uren na het sluiten van de stemming op zondag zijn nederlaag toegeven.

Met bijna alle stembiljetten geteld, had Lasso 52,5% van de stemmen gewonnen, vergeleken met Arauz 47,5%.

Lasso (65), een drievoudige presidentskandidaat, vertelde zijn aanhangers dat hij de "uitdaging om het lot van ons land te veranderen" aanvaardde. "Het is een dag waarop alle Ecuadoranen hun toekomst hebben bepaald", zei hij. "Ze hebben hun stem gebruikt om de behoefte aan verandering en het verlangen naar betere dagen uit te drukken."

Arauz heeft zijn rivaal intussen gefeliciteerd. "Ik zal hem onze democratische overtuigingen laten zien", zei hij tijdens een bijeenkomst.

Lasso treedt op 24 mei in functie. De voormalige bankier, die tweemaal als tweede eindigde in presidentsverkiezingen, vertegenwoordigt de zakensector van het land. Hij heeft gezworen te breken met het linkse beleid van vroegere regeringen waarvan hij zegt dat het Ecuador naar beneden heeft gesleept.

Hij heeft beloofd meer buitenlandse investeringen aan te trekken, twee miljoen nieuwe banen te creëren en de olieproductie te verhogen. Wat de economie betreft, stelt hij een verhoging van het minimummaandloon voor, evenals belastingverlagingen voor kleine bedrijven en de oprichting van een fonds om ondernemerschap te stimuleren.

Critici hebben Lasso er echter van beschuldigd een voortzetting te bieden van de impopulaire regering van Lenin Moreno, die zwaar gehavend is door de verweven gezondheids- en economische crises.

Volgens de centrale bank van Ecuador is de economie van het land in 2020 met 7,8% gekrompen en uit gegevens van het National Statistics and Census Institute (INEC) bleek dat in januari 2021 ongeveer een half miljoen mensen werkloos bleven.

Naast de economische onrust leidden beschuldigingen van corruptie binnen het ministerie van Volksgezondheid tot een vertraging van bijna twee maanden bij het opstellen van een nationaal vaccinatieplan voor Covid-19.

Lasso heeft gezworen negen miljoen Ecuadoreanen te vaccineren in de eerste 100 dagen van zijn regering, en beloofde "betere" directe onderhandelingen te leiden met de farmaceutische bedrijven die de vaccins produceren.

Advertentie

Tuesday 11 May
Monday 10 May
Sunday 09 May