starnieuws

Somohardjo weet niks van gesprekken overhevelen Kustwacht

12 Apr, 00:00

Minister Bronto Somohardjo bewondert één van de vaartuigen van de Kustwacht. Naast hem waarnemend directeur van de Kustwacht, majoor Radjoe Bhola. (Foto: Biza)
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken is niet op de hoogte van gesprekken die gaande zijn om de Kustwacht over te hevelen naar het ministerie van Defensie. "Ik draag hier geen kennis van. Misschien heb ik de memo met die mededeling gemist, want ik heb niet begrepen dat de regering voornemens is om de Kustwacht onder te brengen bij Defensie. De Kustwacht is een civiele handhavingsorganisatie", zegt de bewindsman om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

Tijdens de besprekingen tussen Defensieminister Krishna Mathoera en haar Nederlandse collega Anna Bijleveld-Schouten is ook de Kustwacht aan de orde gekomen. De ondertekende intentieverklaring over de hernieuwde samenwerking heeft betrekking op diverse gebieden van Defensie, waaronder technische assistentie op het gebied van organisatieontwikkeling aan de Surinaamse Kustwacht. Hoewel de Kustwacht nog valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, zullen volgens Mathoera in de komende tijd gesprekken worden gevoerd om na te gaan onder welk ministerie precies de Kustwacht zou moet ressorteren.

Volgens de bewindsvrouw heeft president Chan Santokhi eerder ook benadrukt dat er mogelijkheden bekeken moeten worden om de Kustwacht weer onder de hoede van Defensie te brengen. “Nu al werken we samen met de Kustwacht. Het is dus belangrijk om te clusteren om goed om te gaan met de middelen die wij hebben en niet te verspillen”, zegt Mathoera.

"Ik ga het wel jammer vinden als de leiding van het land beslist om de Kustwacht weg te halen bij Binnenlandse Zaken. Want ik heb een goede band met de kustwachters, ik was afgelopen week nog bij ze op bezoek en we hebben mooie projecten in het verschiet. Maar nogmaals, misschien heb ik de memo gemist. Als het echt zo is dan wacht ik de directieven af van de leiding van het land en de wetswijziging in het parlement, want de wet Kustwacht zal gewijzigd moeten worden", zegt minister Somohardjo.

Advertentie

Tuesday 11 May
Monday 10 May
Sunday 09 May