starnieuws

Column: Politieke Borrelpraat 658

11 Apr, 22:33
“Heren, de derde Covid-golf komt eraan, aantal positieven sterk gestegen, meteen een total weekend-lockdown afkondigen, scholen blijven dicht, leerlingen gaan toch gewoon over…”
“Dan wordt die total weekend-lockdown met een week uitgesteld, want het bedrijfsleven enzo moeten terecht eerst hun tori organiseren.”
“Dat lijkt me meer een soort paniekvoetbal, even een flinke stijging, meteen alles dichtgooien. Er is een hoop paniek en onduidelijkheid gezaaid.”
“En nu achteraf gaat men met stakeholders of beter: met ‘belanghebbenden’ praten. Hoe communiceert men binnen de regering? Net zo met dat afzeggen van die Cubaanse doktoren. Eerst zus, dan zo, dan zozo.”
“Komt ervan als je in feite twee regeringen hebt; eentje Zus, de andere Zo.”
“En we zijn zo kinderlijk blij met onze defensiesamenwerking met het toch zooow ontwikkelde landje aan de Noordzee! Oh jubel, oh Hoelaluja.”
“En dat Covid-gedoe gaan we met die vaccinatie niet oplossen. Nu moeten we 16 miljoen US$ gaan inzamelen om vaccins in te kopen. Die gratis testlai was niet voldoende.”
“En intussen ontstaan er steeds nieuwe ‘moro hogri-varianten’ van dat virus, terwijl wereldwijd nog geen 5% van de mensen volledig is gevaccineerd tegen de eerste variant.”
“En dan dat onzinnig gehaal en getrek over wel of geen nut van mondkapjes, jeetje.”
“De ene kant komt met twintig onderzoekingen vanuit internet geplukt waarmee ze ‘geen mondkapjes’ ondersteunen.”
“Ik kan sowieso tweehonderd artikelen voor je van datzelfde internet halen waaruit het nut wel degelijk blijkt.”
“En allerlei andere beterweters steken hun kop op: eentje zegt dat de mazen van de mondkapjes te groot zijn om die microscopisch kleine virussen tegen te houden.”
“Maar die man heeft toch gelijk?”
“Klopt, maar een mondkapje houdt wel de fijne vochtdruppeltjes uit je longen tegen, waarin die miljoenen virussen zitten.”
“Fijne druppeltjes uit je longen? Hoe bedoelt u meester?”
“Adem rustig uit tegen een van je brillenglazen, beste vriend. Zie je de wasem die op het brillenglas neerslaat? Daarin zitten bacteriën en virussen. Die gebruiken die druppeltjes als vervoersmiddel.”
“Gevaarlijkste is dus als een besmet persoon zonder mondkapje niest of hard hoest in een gesloten ruimte.”
“Daarom zei m’n oma dan altijd: ‘hand voor je mond!”
“Klopt, dat houdt zo een 90% van die krachtige uitstoot tegen. Maar zei oma daarna dat je je handen meteen moest gaan wassen?”
“Dat herinner ik me niet.”
“Maar men zegt dat baby’s en kinderen een grotere weerstand hebben tegen Covid, daarom hoeven ze geen mondkapjes en niet gevaccineerd te worden.”
“Luister goed, mijn jonge vriend: baby’s hebben in feite nul procent eigen weerstand, daarom is moedermelk zeker de eerste weken zeer belangrijk. Die zit dan vol met antistoffen van de moeder. En daarom zie je dat baby’s na een paar maanden vaak snotterig zijn of niezen en soms hoesten.”
“Wat wil dat zeggen?”
“”Dat ze hun eigen immuunsysteem aan het opbouwen zijn, vooral tegen influenza-virussen. Hun lichaam herkent het Covid-virus als het zoveelste influenzavirus en bouwt daar snel en antivirus tegen.”
“En ouderen, hebben die dan minder weerstand?”
“Kijk, als je door chronische ziekten verzwakt bent, heb je op elke leeftijd niet genoeg weerstand tegen wat voor ziekte dan ook.”
“Maar gezonde ouderen, zonder slepende ziekten?”
“Die ouderen hebben gedurende hun leven een weerstand tegen dozijnen aan virussen en bacteriën opgebouwd of zijn daartegen gevaccineerd. Juist die veelheid aan antistoffen kan maken dat bij sommigen hun immuunsysteem in ‘overdrive’ raakt als dat kwaadaardige Covid-virus binnendringt.”
“Dus bij sommige mensen a afweersysteem e bruya. En wat gebeurt er dan?”
“Slaat jouw afweersysteem op hol, dan gaat het z’n eigen cellen te lijf en meestal eerst op de plaats van de besmetting. En die plek is bij Covid het longweefsel.”
“O, daarom kom je dan in ademnood en moet je zuurstof toegediend krijgen.”
“Klopt.”
“Dus u wilt me zeggen dat het niet zozeer die virussen zijn die je longweefsel kapot maken, maar je eigen immuunsysteem dat in een soort hyper-toestand de eigen cellen aanvalt.”
“Klopt, mijn beste vriend, dat is dat ding.”
“Hoe komt u aan deze info, meester?”
“Van een infectioloog hier te lande die sinds het eerste Covid-slachtoffer bloedonderzoek heeft gedaan.”
“Maar waarom legt men dit hier en wereldwijd dan niet uit aan de mensen?”
“Misschien is dat al gedaan, maar ik weet niet of het gros van de mensen, inclusief mezelf, dat heeft gesnapt.”
“En volgens mij is het gewoon goedkoper, minder tijdrovend en effectiever om de mensen bang te maken voor dat virus.”
“Ja, want wereldwijd zijn na een jaar tot nu toe bijna 3 miljoen mensen  overleden aan Covid, terwijl er 136 miljoen geregistreerde besmettingen waren.”
“Maar jaarlijks sterven er meer dan 17 miljoen mensen wereldwijd aan hart- en vaatziekten en zowat 9 miljoen aan kanker. Daar maakt men veel minder heisa over dan bij Covid.”
“Ja, maar deze aandoeningen zijn niet besmettelijk, Covid wel.”
“Goed, oké, weten jullie dan dat er in 2018-2019 volgens de WHO zo een 500.000 mensen wereldwijd zijn gestorven aan griep, dus aan influenza?”
“Da’s niet mals! Maar u bent het niet eens met die lockdown-maatregelen, meester?”
“Ik ben het er wel mee eens, maar niet dondon-fasi, paniekstyle-fasi, meer rekening houdend met de medische opvang voor Covid-patiënten, dan voor de overige zieke mensen die ook levensreddende medische zorg nodig hebben, en niet kijkend naar het belang van de totale samenleving, waaronder de sociaal zwakkeren die nauwelijks steun krijgen en vooral de leerlingen van de basisschool.”
“Klopt, je kweekt burgerlijke ongehoorzaamheid met steeds weer deze beperkingen, vooral als de toppers en andere woppers en boppers toch lekkertjes hun feestjes houden en daarmee de mensen op Volksgezondheid in feite voor schut zetten.”
“Wat is dan de oplossing?”
“I don’t know, jonge vriend. Maar alvast strenger toezien op de naleving van de beschermende maatregelen in het openbaar.”
“In sommige landen met koppige donders loopt de politie met knuppels op straat en in malls en wiept je als je geen mondkapje op hebt.”
“Vooral de gezagsdragers moeten zich aan de beperkingen houden en er niet maar op los feesten en met droge ogen in het openbaar liegen daarover of zich openlijk laten filmen met een air van: ‘da doe me wat!’. Dat zet kwaad bloed met als reactie burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals op Phagwa-avond in de stad.”
“En degenen, zoals wij, die zich aan die regels houden, worden in feite daarvoor gestraft.”
“Helemaal met je eens. Vincent, een rondje voor de heren.”
“Yeaaah. Proost op een strenger toezicht op de regelhandhaving, vooral op family and friends. Of anders: versoepeling van de regels. Regels voor één, regels voor allen, geen geregel en regelarij met regels!”
 
Rappa

Advertentie

Tuesday 11 May
Monday 10 May
Sunday 09 May