starnieuws

Soldaat schuldig aan stelen wapen collega

10 Apr 2021, 04:01
De 21-jarige soldaat Donovan R. is vrijdag veroordeeld voor het stelen van het dienstwapen van zijn collega. De Krijgsraad legde hem 14 weken celstraf op waarvan 6 voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van drie jaar.

Een in beslag genomen kogelwerend vest zonder opschrift is verbeurdverklaard. Donovan R. is op 8 januari in vrijheid gesteld. Advocaat Therese Roos, die samen met haar collega Hedley Derby rechtsbijstand verleent aan de soldaat, bevestigt dat de militair met de veroordeling op vrije voeten blijft, omdat hij de opgelegde straf al heeft uitgezeten. Op 6 december 2020 nam Donovan R. het wapen weg toen hij samen met zijn collega was geconsigneerd in de Memre Buku kazerne. Na een dag werd hij aangehouden.

Donovan R. verklaarde dat hij het wapen zou verkopen. In eerste instantie wilde hij de Krijgsraad doen geloven dat hij het wapen had weggenomen om een foto ervan te maken. Op de zitting van vrijdag zei hij het verhaal van de foto te hebben verzonnen. Hij beseft dat hij zichzelf voor de gek houdt met dit verhaal. “U probeerde ons ook voor de gek te houden”, merkte Anand Charan, president van Krijgsraadzitting op. Auditeur-militair Manro Danning deed een strafvoorstel van 14 weken waarvan 7 voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van drie jaar.

Roos en Derby vroegen aan de Krijgsraad om rekening te houden met de proceshouding van de bekennende militair. Roos zei dat de soldaat zenuwachtig overkomt en onzeker is. Zij vroeg een kans voor de jongeman. Derby bracht in zijn pleidooi naar voren dat de verdachte nog geen koper had gezocht om het wapen te verkopen.

Advertentie