starnieuws

Egyptenaren zien gouden parade farao's

04 Apr 2021, 08:37

In een historische processie, ook wel de gouden parade van de farao's, zijn 22 mummies van de oude heersers van Egypte verplaatst. (Beeld: BBC)

Achttien koningen en vier koninginnen worden vervoerd in op maat gemaakte voertuigen die zijn uitgerust met speciale schokdempers.

Onder de 22 mummies was ook die van koning Ramses II.

De mummie van koningin Merytamun maakte ook deel uit van de processie.
Egyptenaren zijn getuige geweest van een historische processie van de oude heersers van hun land door de hoofdstad Caïro. Tijdens het weelderige schouwspel van miljoenen dollars werden 22 mummies - 18 koningen en vier koninginnen voornamelijk uit het Nieuwe Koninkrijk- getransporteerd van het perzikkleurige, neoklassieke Egyptische museum naar hun nieuwe rustplaats in Fustat, 5 km verderop.

Met strakke veiligheidsregelingen die passen bij hun koninklijke bloed en status als nationale schatten, werden de mummies verplaatst naar het nieuwe Nationale Museum van Egyptische Beschaving in wat de Gouden Parade van de farao's wordt genoemd. Ze werden met veel tamtam vervoerd in chronologische volgorde van hun regeringen - van de heerser van de 17e dynastie, Seqenenre Taa II, tot Ramses IX, die regeerde in de 12e eeuw voor Christus.

De 22 oude Egyptische koninklijke mummies zijn vervoerd in speciale capsules naar een nieuw museumhuis waar ze in grotere pracht kunnen worden tentoongesteld.

Autoriteiten sloten wegen langs de Nijl af voor de uitgebreide ceremonie, bedoeld om interesse te wekken in de rijke collecties oudheden van Egypte, terwijl het toerisme bijna volledig is vastgelopen vanwege Covid-19-gerelateerde beperkingen.

Toen de koninklijke mummies aankwamen bij het museum, dat zaterdag officieel werd ingehuldigd, vuurden kanonnen een saluut van 21 schoten af. President Abdel Fattah al-Sisi stond toe te kijken terwijl de mummies voorbij kwamen op voertuigen die waren versierd met gouden faraonische motieven.

De hoofden van het VN-cultureel agentschap Unesco en de Wereldorganisatie voor toerisme waren ook aanwezig bij de ceremonie.

Elke mummie was in een speciale capsule gevuld met stikstof geplaatst om bescherming te garanderen, zei de Egyptische archeoloog Zahi Hawass. Ze werden vervoerd in voertuigen die waren ontworpen om ze te wiegen en stabiliteit te bieden.

"We kozen voor het Civilization Museum omdat we de mummies voor het eerst op een beschaafde en opvoedkundige manier willen tentoonstellen en niet voor amusement zoals ze waren in het Egyptisch Museum," zei Hawass.

Archeologen ontdekten de mummies in twee partijen in het complex van dodentempels van Deir Al Bahari in Luxor en in de nabijgelegen Vallei der Koningen uit 1871.

De oudste is die van Seqenenre Tao, de laatste koning van de 17e dynastie, die regeerde in de 16e eeuw voor Christus en waarvan wordt aangenomen dat hij een gewelddadige dood is gestorven.

De parade omvatte ook de mummies van Ramses II, Seti I en Ahmose-Nefertari.

Fustat, de thuisbasis van het nieuwe museum, was de locatie van de hoofdstad van Egypte onder de Umayyad-dynastie na de Arabische verovering.

"Door het op deze manier te doen, met veel pracht en praal, krijgen de mummies wat ze verdienen", zegt Salima Ikram, een egyptoloog aan de Amerikaanse universiteit in Caïro. "Dit zijn de koningen van Egypte, dit zijn de farao's. En dus is het een manier om respect te tonen."

Advertentie