starnieuws

NDP-fractie wil opheldering over 'diasporakliniek'

08 Mar, 14:11
De fractie van de NDP in De Nationale Assemblee heeft vandaag een interpellatievoorstel ingediend over de 'diasporakliniek' dat president Chan Santokhi heeft geopend in het St. Vincentius Ziekenhuis. De fractie wil duidelijkheid hebben van de regering. Het ziekenhuis beschikt volgens de NDP-fractie niet over de faciliteiten, infrastructuur en medische specialisten om een niertransplantatieprogramma te introduceren.

De fractie voert aan dat het ministerie van Financiën & Planning garant staat voor de terugbetaling van de kosten voor een operatie, die €40.000 per persoon bedraagt. 

De andere overwegingen voor de aanvraag van de vergadering zijn:
- Dat niet duidelijk is wie deel uitmaken van het Diaspora Medical Team (DMT)
- Dat door de regering en de trekkers van het DMT voorbij gegaan is aan een bestaand niertransplantatieprogramma dat in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en Amerikaanse nierspecialisten is opgezet, en er een succesvolle niertransplantatie heeft plaatsgevonden.
- Dat de Amerikaanse nierspecialisten het bestaand project kosteloos uitvoeren en bereid zijn dit voort te zetten in het AZP.
- Dat door de president druk is uitgeoefend op de directie van het AZP om uiterlijk maandag 8 maart 2021 een samenwerkingscontract te tekenen, waarbij de specialisten en de infrastructuur ter beschikking gesteld worden van het Diaspora Medical Team in SvZ.

De NDP-fractie nodigt de regering uit De Nationale Assemblée op zo kort mogelijk termijn, omstandig te informeren over deze diasporakliniek c.q. het niertransplantatieprogramma teneinde de ontstane ruis en onduidelijkheden recht te trekken ten gunste van land en volk.

Advertentie