starnieuws

Scholencomplex Para moet zorgen voor spin-off effect

08 Mar, 15:22

De eerste steen is zondag gelegd voor de bouw van het scholencomplex in Para. Dit zal ook een spin-off effect hebben naar andere districten. (Foto: CDS)
President Chan Santokhi heeft zondag de eerste steen gelegd voor de schoolcampus op Hanover in het district Para. De bouw van het woon- en leef scholencomplex moet een spin-off effect naar overige gebieden teweegbrengen en tevens een katalysator zijn voor de ontwikkeling van het district. Het project is geïnitieerd door de vorige regering, maar wordt nu uitgevoerd met deels financiering van de huidige regering, zei Santokhi.

Het betreft een financiering van US$ 2 miljoen die dankzij besparing door het ministerie van Financiën en Planning kon worden vrijgemaakt, deelde de president mee. De overige financiering komt van de Islamic Development Bank. Santokhi vindt dat het onderwijscurriculum aangepast worden vooral met het oog op de olie- en gasontwikkeling. De start van het scholencomplex moet gezien worden "in kader van wat wij van Suriname én Para willen maken". Het district heeft veel potentie voor wat betreft toerisme, natuurlijke hulpbronnen en de agrarische sector. De president verwacht een spin-off effect naar andere districten. In het project is meteen ook de renovatie van het internaat voor studenten op Atjoni meegenomen, meldt de Communicatiedienst Suriname. 

Onderwijsminister Marie Levens zei, dat er voorafgaand aan dit moment vele discussies zijn geweest met belanghebbenden, bewoners en ouders over de grond waar de campus komt te staan alsook over het ontwerp. Dit is meerdere keren gewijzigd voornamelijk omdat het ministerie een praktische campus, waarvan het onderhoud niet duur moet zijn. Vanuit het ministerie zijn twee groepen belast met het project: een die zich bezighoudt met de bouwkundige werkzaamheden en het administratief gedeelte. De andere groep is belast met het onderwijsgedeelte. Verder zijn spelers uit binnen en buitenland betrokken. De campus krijgt een zwembad, medische post en winkels. Er zal onderwijs op basis van ondernemend en probleemoplossend denkend onderwezen worden. De bewindsvrouw legde de nadruk op technologische ontwikkelingen, bestrijden van armoede en wegwerken van ongelijkheid.  

Vicepresident Ronnie Brunswijk prees de regering voor het uitvoeren van haar onderwijsplan in Para. Hij zei dat dit plan ook behelst het opleiden van jonge mannen en vrouwen om te werken aan de verdere ontwikkeling van Suriname. Volgens de vp is de regering zich doordrongen van het belang van voortgezet onderwijs in Para en omstreken. Hij sprak de hoop uit, dat de bouw zonder onderbrekingen wordt gecompleteerd.

Met de bouw van het scholencomplex wordt volgens Assembleevoorzitter Marinus Bee het startsein gegeven voor het decentralisatieproces van onderwijs naar de districten. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld om onderwijs in eigen omgeving te volgen. Dit zal leiden tot het brengen van kader en ontwikkeling in hun eigen gebied waardoor urbanisatie wordt voorkomen. De parlementsvoorzitter ziet graag dat de begroting voor onderwijs in ’s lands begroting wordt opgevoerd van 4% naar boven 10%. “Als we in onze mensen willen investeren moeten we geld erin stoppen”, aldus voorzitter Bee, die de regering ook opriep tot een goed onderhoudsplan zodat de campus lang mee kan gaan.


Advertentie