starnieuws

Oosterling: In 6 maanden drinkwater in Commewijne

08 Mar, 04:06

Marlon Oosterling, directeur van de SWM, tijdens zijn toespraak vrijdag in Commewijne. (Foto: René Gompers)


“Un’ nak wan anu gi Bravo,” commandeert vicepresident Ronnie Brunswijk nadat hij heeft verteld waarom Marlon Oosterling nog steeds directeur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) is. “Oosterling mus gwe nanga pensioen maar mi taigi en: yu no o gwe so langa yu no kaba nanga a watra fu Commewijne,”  deelt Brunswijk mee bij de bouw van een waterstation op Commewijne. Het project moet in een jaar opgeleverd zijn. Oosterling gaat zijn uiterste best doen. “Ik weet niet hoe maar we gaan er alles aan doen om in zes maanden het project af te hebben,” geeft hij tot drie keren aan. President Chan Santokhi wil dat in zes maanden al schoon drinkwater uit de kranen van Commewijne stroomt.

Oosterling zegt dat hij blij is met de nieuwe regering met Chan Santokhi aan het hoofd. Hij is dankbaar voor de moeite die door verschillende ministeries  is gedaan om het project gedaan te krijgen. “Ik ben blij dat voor hem (Santokhi) het watergebeuren de hoogste prioriteit heeft,” merkt Oosterling tijdens zijn spreekbeurt op. “Het stemt de SWM goed. President, ik zal u zeggen, zolang ik bij SWM zit, kunt u op mij rekenen. U heeft aangegeven dat dit binnen zes maanden een feit moet zijn. En als de president gesproken heeft, heeft de president gesproken.”

Het station dat gebouwd wordt, zal met water uit de Surinamerivier gezond drinkwater produceren. Er is behoorlijk veel werk te verzetten. Een grote uitdaging is het leggen van 25 km aan buizen met een diameter van een halve meter, vanaf La liberté waar het station staat, tot Tamanredjo van waaruit het verder gedistribueerd zal worden. “Je kunt die buizen echt niet met de hand tillen. Er zijn machines gekocht om dat te doen,” legt Oosterling uit.

Brunswijk vindt dat Oosterling niet alles heeft verteld. “Bijna mi e neem yu kwalijk want yu no kar’ mi nen,” haalt hij aan. “Want ik ben elke dag op je kantoor, elke dag bel ik om te vragen wat er gebeurt met Commewijne!” roept Brunswijk hem toe. “Je moet de mensen hebben verteld dat ik je elke dag bel!” Brunswijk deelt mee dat hij president Santokhi heeft kunnen meekrijgen om Oosterling aan te houden, totdat het waterprobleem van Commewijne is opgelost. Het waterstation op La Liberté is daar onderdeel van. “Ik geloof je als je zegt dat het in 6 maanden af is,” zegt Brunswijk aan Oosterling. “Dan w’o luk’ moro fara san w’o du nanga yu.”

President Santokhi voegt eraan toe dat Oosterling de kans krijgt om met een gerust hart met pensioen te gaan. “Inderdaad heeft de vp mij benaderd over de directeur,” haalt Santokhi tijdens zijn spreekbeurt aan. “Maar directeur, u bent bewoner van Commewijne en pensioengerechtigd. Hoe zou u zich voelen als u thuis zat en Commewijne zou zien zonder water. Hoe zou u zich voelen dat u dit niet als directeur heeft kunnen doen? Dat is mijn beweegreden geweest; gi a man a okasi, laat hij binnen zes maanden water in Commewijne brengen. dat je een goede legacy hebt. Wanneer je op die hobbelstoel zit yu o firi switi, omdat je dat hebt kunnen doen voor Commewijne.”

René Gompers

Advertentie