starnieuws

Latijns-Amerika: Onrust door strengere Covid-regels

07 Mar 2021, 14:39

De oproerpolitie houdt een demonstrant vast tijdens een protest tegen het gezondheidsbeleid van president Mario Abdo Benitez en het tekort aan Covid-vaccins in Asuncion, Paraguay (Foto: Reuters)
Mensen protesteren in sommige Latijns-Amerikaanse landen. Ze zijn het oneens met strengere coronavirusbeperkingen die zijn opgelegd om een ​​toename van infecties te bestrijden. De Paraguayaanse president Mario Abdo Benitez heeft alle ministers van het kabinet zaterdag gevraagd af te treden naar aanleiding van rellen tijdens een demonstratie tegen de manier waarop de regering de coronaviruscrisis aanpakt.

Benitez reageerde op de eisen van de mensen, vertelde minister van Communicatie, Juan Manuel Brunetti, aan journalisten.

In de hoofdstad Asuncion gebruikten veiligheidstroepen rubberen kogels en traangas op demonstranten, waarbij de demonstranten vrijdagavond stenen terug wierpen. De protesten werden zaterdagavond hervat in Asuncion en Ciudad del Este, meldde omroep ABC TV Paraguay, waarbij de politie waterkanonnen gebruikte om demonstranten uiteen te drijven die opnieuw met stenen gooiden.

Vrijdag noteerde Paraguay in totaal 165.811 gevallen van het coronavirus en 3.278 doden. Het land wacht op de komst van vier miljoen vaccindoses van het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie en een miljoen doses van de Russische Sputnik V, voor een bevolking van iets meer dan zeven miljoen.

Tot dusver heeft Paraguay slechts 4.000 doses vaccins uit Rusland ontvangen, bedoeld voor personeel op de intensive care.

‘Willekeurig geweld’
In Argentinië braken ook protesten uit tegen hernieuwde maatregelen tegen het coronavirus, gevolgd door een politieoptreden. De regionale politie vuurde rubberen kogels en traangas af op demonstranten in de provinciehoofdstad Formosa nadat de autoriteiten enkele bedrijven hadden gesloten om de recente toename van het aantal gevallen te stoppen.

Het regionale kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNCHR) en de plaatselijke coördinator van de VN in Argentinië zeiden in een verklaring dat ze bezorgd waren dat de politie "willekeurig geweld had gebruikt dat resulteerde in mensen die gewond raakten en werden aangehouden".

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens zei op haar Twitter-account bezorgd te zijn over berichten dat "politieagenten rubberen kogels, traangas en tegen demonstranten en journalisten hadden gebruikt". De demonstranten en journalisten zouden ook slagen te incasseren hebben gehad.

De stafchef van de Argentijnse president Alberto Fernandez, Santiago Cafiero, zei op Twitter dat "de Staat de vrije vreedzame meningsuiting van burgers moet garanderen ... geweld is nooit de weg".

Formosa, in het noorden van Argentinië, is één van de armste provincies van het land en is zwaar getroffen door een recessie die werd verergerd door de coronaviruscrisis.

Argentinië, één van de grootste granenproducenten ter wereld, heeft sinds maart 2020 in totaal 2,14 miljoen gevallen van Covid-19 gemeld en meer dan 52.784 sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

Het aantal nieuwe infecties neemt ook in Chili toe, ondanks de snelle ontwikkeling van de vaccindistributie. "Voor een tweede dag registreerde het land meer dan 5.000 nieuwe gevallen, het hoogste besmettingspercentage in negen maanden", zei een correspondent van Al Jazeera zaterdag. "Twee derde van de hoofdstad Santiago is totaal afgesloten, net als een aantal andere regio's."

Rio afsluiten
Ondertussen kondigde de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro donderdag nieuwe beperkingen aan voor bars, restaurants en stranden, in een poging om een ​​golf van Covid-19 in te dammen die de Braziliaanse ziekenhuizen naar het breekpunt duwt.

De stad met 6,7 miljoen inwoners is de laatste stad die teruggaat naar gedeeltelijke sluiting in Brazilië, dat de afgelopen twee dagen recordcijfers heeft geregistreerd voor Covid-19. Rio de Janeiro gaat door de dodelijkste week van de pandemie.

President Jair Bolsonaro blijft het nieuwe coronavirus bagatelliseren, waardoor steden en deelstaten zelf een lappendeken van inperkingsmaatregelen moeten invoeren.

Het nieuwe decreet van Rio, dat op vrijdag voor een week van kracht werd, beveelt bars en restaurants om 17.00 uur te sluiten, sluit alle commerciële activiteiten op de beroemde stranden van de stad af en verbiedt nachtclubs, ‘sambacirkels’ en andere feesten. Het decreet verbiedt ook dat mensen van 23.00 uur tot 05.00 uur in de openbare ruimte blijven hangen, hoewel het verkeer niet wordt beperkt.

De maatregelen komen nadat de deelstaat Sao Paulo - de grootste van Brazilië met 46 miljoen mensen - woensdag een nieuwe 'code rood' heeft afgekondigd, waardoor niet-essentiële bedrijven vanaf zaterdag twee weken moeten worden gesloten.
Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen week gemiddeld meer dan 1.300 Covid-19-sterfgevallen per dag geregistreerd, het ergste tot nu toe voor het zwaar getroffen land met 212 miljoen mensen.

Bijna 260.000 mensen zijn gestorven aan Covid-19 in Brazilië, het op één na hoogste dodental in de pandemie, na de Verenigde Staten.

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April