starnieuws

VS: Senaat keurt voordracht Lloyd Austin goed

23 Jan, 06:41

Lloyd Austin wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie in het kabinet van Joe Biden. (Foto: AP)
De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag met overweldigende meerderheid de benoeming van  de gepensioneerde legergeneraal Lloyd Austin, als minister van Defensie goedgekeurd. Austin was voorgedragen door president Joe Biden. Hij wordt de eerste zwarte Amerikaan in die functie.

Met een stemming van 93 voor en 2 tegen is de kandidatuur van Austin goedgekeurd. Hij kreeg veel meer dan de vereiste gewone meerderheid. Wetgevers van beide partijen zeiden dat ze blij waren dat Austin zou worden geïnstalleerd om het Pentagon te leiden, slechts twee dagen nadat Biden woensdag was beëdigd als president.

Senator Jack Reed, de nieuwe democratische voorzitter van de Senaatscommissie voor strijdkrachten, wees op het brede scala aan uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, waaronder de pandemie van het coronavirus en de concurrentie met China en Rusland. "Generaal Austin is een buitengewoon gekwalificeerde leider met een lange en indrukwekkende carrière in het Amerikaanse leger", zei Reed voor de stemming.

"We bevinden ons in de meest bedreigde tijd", zei senator James Inhofe, de vertrekkende Republikeinse voorzitter van het panel van de strijdkrachten, terwijl hij ook aandrong op steun voor de kandidaat.

Stabiliteit na de onrust Trump
Austin diende bij de landmacht. Hij was onder meer bevelhebber in Irak en commandant van Centcom, het Amerikaanse commandocentrum dat zich richt op het Midden-Oosten, Afrika en grote delen van westelijk Azië. Na zijn actieve carrière ging hij aan de slag in het zakenleven.

"Het is een eer en een privilege om ons land te mogen dienen als 28e minister van Defensie," schreef Austin op Twitter. "Ik ben vooral trots dat ik de eerste Afro-Amerikaan ben die deze positie mag invullen, laat het werk beginnen," voegde hij er nog aan toe.

Austin is het tweede lid van de regering Biden, van wie de benoeming groen licht krijgt van de Congresleden. Avril Haines werd woensdag goed bevonden als de eerste vrouw die als directeur van de Nationale inlichtingendienst dient.

Biden zal naar verwachting de komende dagen goedkeuring krijgen voor anderen in zijn nationaal veiligheidsteam, waaronder Antony Blinken als minister van Buitenlandse Zaken.

De nieuw aangetreden president wil dat Austin de stabiliteit in het Pentagon herstelt. Tijdens de Trump-regering heeft de Senaat twee ministers van Defensie zien passeren en vier anderen die tijdelijk de functie hebben bekleed.

Advertentie