starnieuws

SVZ: Hoog-complexe hersenoperatie succesvol uitgevoerd

13 Jan 2021, 06:38

Het chirurgisch team tijdens de hoog-complexe hersenoperatie, waarbij een tumor succesvol is verwijderd. (Foto: SVZ)
In het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is na de spoed leveroperatie op 19 december bij baby Amalia, wederom een hoog-complexe operatie uitgevoerd. Bij een 55-jarige patiënte is een hersentumor in de linkerzijde van de hersenen in januari na een zes uur durende operatie verwijderd. De patiënte is voorspoedig hersteld en wordt deze week ontslagen uit het ziekenhuis.

De tumor bij de patiënte lag diep in de hersenen en drukte op de hersenstam, belangrijke slagaders en de hersenkamers. Hierdoor kon de vrouw niet goed lopen en vertraagde de aandoening haar denken en handelen. Een Nederland Diaspora Chirurgisch Team onder leiding van neurochirurg Rishi Nandoe-Tewarie heeft de operatie uitgevoerd. Ook deze operatie vond plaats onder auspiciën van het Diaspora Platform Nederland en Stichtig IICC. De benodige medische apparatuur voor deze operatie is beschikbaar gesteld door het Haaglanden Medisch Cenrum te Den Haag.

Bij de operatie is gebruik gemaakt van neuronavigatie. Een techniek waarbij een infrarood camera op het hoofd van de patiënt werd gericht en - met specifieke oriëntatiepunten op de schedel - gekoppeld aan de magnetische resonantie beelden (MRI) van de hersenen van de patiënt. De MRI was een dag voor de operatie gemaakt om de meest actuele en nauwkeurige informatie te verkrijgen. Met behulp van de neuronavigatie kon de operatie procedure ook vooraf worden gepland, waardoor een kleinere en gerichte benadering kon plaatsvinden.

Tijdens de operatie konden de chirurgen op een beeldscherm het verloop van de tumor-uitsnijding nauwkeurig volgen, terwijl zij met behulp van een operatiemicroscoop delen van de hersentumor verwijderden, zonder het gezonde hersenweefsel te beschadigen. De schadelijke tumorcellen werden voorzichtig los getrild met speciale geluidsgolf apparatuur en gecontroleerd verwijderd. Bij de operatie waren ook medische specialisten van de anesthesie, chirurgie, intensive care en het verpleegkundig personeel van het SVZ betrokken.

De Nederlands ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, bezocht op 12 januari 2021 het SVZ en sprak zijn waardering uit voor de uitgevoerde neuro-missie. Tevens sprak hij zijn steun uit voor de concrete toekomstplannen om een structureel niertransplantatie programma op te zetten in het SVZ. Hij benadrukte het belang van samenwerking in de zorg zowel lokaal en als internationaal tussen Nederland en Suriname. De diaspora in Nederland speelt hierbij een belangrijk rol.

Advertentie

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December