starnieuws

Drukte van belang bij vuurwerkverkooppunten

28 Dec 2020, 00:00

Vuurwerk gaat sinds zondag grif over de toonbanken. Diverse verkooppunten waren gewoon open, ondanks dat ze niet behoren tot de essentiële diensten. (Foto's: René Gompers)
De officiële vuurwerktijd is aangebroken. Op de eerste verkoopdag is het al behoorlijk druk bij de verschillende verkooplocaties. De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft op een persconferentie medegedeeld dat vuurwerkwinkels niet vallen onder essentiële diensten, maar deze waren gewoon open.  Ulrich Coats, voorlichter van de brandweer, drukt de samenleving op het hart om extra voorzichtig te zijn, zich te houden aan de voorschriften en te melden als die overtreden worden. De vuurwerkbarometer die vuurwerkongelukken en slachtoffers bijhoudt, wordt vanaf maandag weer online bijgehouden door de brandweer.

Bij de grotere en bekende verkooppunten is het aardig druk. Bij sommige zijn er lange rijen gevormd en is er controle. Bij de ingang neemt een man de temperatuur op en ontsmet de handen van de klanten die aan de beurt zijn. Zonder mondkap is er geen toegang. Binnen moeten klanten, soms groepen van gezinnen, op afstand van elkaar blijven. Sommige klanten kopen “een pakje bombel” anderen vullen een winkelkar of twee. De brandweer gaat de vuurwerkperiode  live volgen, deelt Coats mee. “Wij gaan onze website en de vuurwerkbarometer updaten.  “Natuurlijk hopen we dat het op nul blijft.”

Lange rij bij een vuurwerkwinkel.

Coats merkt op dat er een verwarring is over de verkoop van vuurwerk. “Supermarkten mogen wel open. En sommige hebben vergunning aangevraagd om vuurwerk te verkopen. Ze hebben het ook gekregen. De minister heeft ook duidelijk gezegd dat vuurwerkverkooppunten niet behoren tot de essentiële verkooppunten. Dat is een beetje onduidelijk.”  Er zijn 41 containers van 40 voet ingevoerd en geïnspecteerd, deelt Coats mee. “Vorig jaar waren het er 65. Maar men mag tot 31 december nog invoeren. Het kan dus meer worden.”

Al ruim voordat de officiële vuurwerkperiode begonnen was, klonken er al knallen op verschillende plaatsen. Coats vindt het jammer dat de verkopers en kopers “zich niet konden inhouden”. Hij roept ouders en verzorgers op extra op te letten. De samenleving moet er alles aan doen om de ogen en handen te beschermen, om afstand te bewaren. Ook benadrukt hij dat er geen vuurwerk afgeschoten moet worden bij zorginstellingen, gebedshuizen en dieren. De brandweer gaat de controle op vooral “knalvuurwerk” opvoeren, kondigt Coats aan. De samenleving wordt gevraagd om misstanden op tijd te melden zodat geluidsoverlast of erger voorkomen kan worden.

René Gompers

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August