starnieuws

Wereldwijd 1,7 miljoen nieuwe hiv-infecties

01 Dec 2020, 17:16

Een vertegenwoordiger van Intermed overhandigt condooms aan Etnel Pengel van Stichting Double Positive.
Naar schatting 1,7 miljoen mensen wereldwijd hebben in 2019 hiv opgelopen. Vergeleken met 2010 is dat een afname van 23% van het aantal nieuwe hiv-infecties. Van dit aantal waren 1,5 miljoen volwassenen. Ruim 150.000 kinderen jonger dan 15 jaar raakten besmet.

De voortgang bij de preventie van hiv-overdracht blijft echter veel te traag, vindt UNAIDS. Het geschatte totale aantal nieuwe infecties in 2019 is namelijk meer dan drie keer zo hoog als de UNAIDS-doelstelling voor 2020.

Elk jaar wordt op 1 december Werel Aidsdag herdacht. Het thema dit jaar is Ending the hiv/Aids Epidemic: Resilience and Impact (Een einde maken aan de hiv/Aids-epidemie: veerkracht en impact). Wereld Aidsdag werd voor het eerst herdacht in 1988. Elk jaar vestigen organisaties en individuen over de hele wereld de aandacht op de hiv-epidemie. Zij proberen het hiv-bewustzijn en de kennis over deze ziekte te vergroten, spreken zich uit tegen hiv-stigma en roepen op tot een intensievere actie om de hiv-epidemie een halt toe te roepen.

Hiv en Covid-19

Volgens UNAIDS hebben de lock-downs en grenssluitingen die zijn opgelegd om Covid-19 een halt toe te roepen gevolgen voor zowel de productie van antiretrovirale geneesmiddelen als de distributie ervan. Die hebben mogelijk geleid tot hogere kosten en leveringsproblemen. Geschat wordt dat een volledige onderbreking van de hiv-behandeling voor zes maanden zou kunnen leiden tot meer dan 500.000 extra sterfgevallen als gevolg van aids-gerelateerde ziekten.

Als diensten om de overdracht van hiv van moeder op kind te voorkomen op dezelfde manier zes maanden zouden worden stopgezet, zou de geschatte toename van het aantal nieuwe hiv-infecties bij kinderen 162% zijn in Malawi, 139% in Oeganda, 106% in Zimbabwe en 83% in Mozambique. De wereldwijde ervaring met de bestrijding van hiv kan helpen bij het informeren en begeleiden van effectieve, efficiënte, mensgerichte en duurzame COVID-19-oplossingen.

Suriname en hiv
Volgens voorzitter Ethel Pengel van de Stichting Double Positive heeft Covid-19 ook in Suriname invloed op pogingen om aan safe seks te doen. “Jawel hoor, het heeft best wel invloed. Wat je ziet is dat de meeste gelden gaan naar de Covid-gevallen. Als je dan bijvoorbeeld het Nationaal Aids Programma belt voor condooms, krijg je maar 2 dozen op dit moment. Soms is er helemaal niet en dat heeft redelijk invloed, want ook onze cliënten komen ons condooms vragen, omdat toch heel veel onveilige seks plaatsvindt als er dat niet is” zegt Pengel desgevraagd.

Zij geeft als voorbeeld dat cliënten voorheen zes strips kregen en nu maar twee kunnen krijgen. Meer kan de stichting niet doen. “Mensen vinden het vervelend, vooral degene die regelmatig seks hebben; ze willen toch een handjevol thuis in voorraad hebben. Ik kan het ook begrijpen, vooral als je bijvoorbeeld helemaal vanuit Para of Lelydorp komt. Want ook binnen de RGD-poli vind je weinig condooms. En het is heel kostbaar, het is duur voor de mensen, ze kunnen het even niet betalen”, vertelt Pengel.

Safe seks blijft belangrijk

“Sowieso wordt het overschaduwd door Covid-19. Mensen vergeten dat ze zich ook aan de regels moeten houden. Maar geïnfecteerd of niet geïnfecteerd, je moet toch safe seks blijven bedrijven”, luidt de oproep van Pengel. De geste van Intermed Caribe is daarom meer dan welkom. Het oudste zusterbedrijf van de Intermed Group heeft vandaag zes dozen condooms met elk 48 pakken van drie strips overhandigd aan Stichting Double Positive. Op deze manier wil Intermed Caribe een bijdrage leveren aan de aanpak van de hiv-problematiek in Suriname. Al geruime tijd heeft het bedrijf een goede samenwerking met Double Positive.

Volgens de voorzitter van Double Positive is de behoefte aan meer condooms trouwens juist toegenomen. Zij zegt dat gasten en buitenlanders die hier wonen of door omstandigheden in Suriname verblijven ook condooms nodig hebben. Ook hen probeert de stichting tegemoet te komen. “Want je ziet veel Dominicaanse mensen die komen, die vragen naar condooms. Of anderen, Venezolanen of Cubanen, vragen naar condooms.”

Jongeren en safe seks
De stichtingsvoorzitter maakt zich er een beetje zorgen over of jongeren aan safe seks doen. Zij vertelt dat zelfs toen condooms gemakkelijk te verkrijgen waren, de meeste jongeren niet geneigd waren om condooms te gebruiken. “Je loopt op straat en kijkt om je heen. Je ziet zwangere jongeren en het wordt steeds meer, 14 of 15 jaar en al zwanger raken. Ze denken ook niet aan hun eigen veiligheid. En het gaat niet alleen om hiv, want we weten dat er verschillende geslachtsziekten zijn die de dood tot gevolg kunnen hebben. Anderen kunnen je onvruchtbaar maken”, uit ze haar bezorgdheid.

Pengel erkent dat tieners, vooral meisjes, nog niet goed weten te onderhandelen om condoomgebruik af te dwingen. Er zijn echter ook bijzondere omstandigheden, weet ze, want een keer sprak ze een jong meisje aan en die vertelde dat het ging om hosselen, geld verdienen. “Als ik condoom gebruik, ga ik minder krijgen. Zonder condoom verdien je meer”, liet de schoolgaande tiener aan weten aan de voorzitter van Double Positive. “Ik vond het heel erg. Maar het is een feit. Ze is niet de enige en zal ook niet de laatste zijn”, stelt Pengel.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April