starnieuws

Hondurezen dakloos en berooid na doortocht orkanen

29 Nov 2020, 12:50

De omvang van de overstroming is vooral zichtbaar vanuit de lucht, zoals te zien in Omoa, aan de noordkust van Honduras. (Foto's: Encarni Pindado)

De wijk Lima in San Pedro Sula kwam snel onder water te staan nadat een dam doorbrak tijdens orkaan Eta.

Duizenden gezinnen verloren hun huis in de wijk Planeta nadat de rivier de Chamelecón buiten haar oevers was getreden.

Roberto Mallorca en Oneida Pérez werden na bijna 24 uur gered.
Honduras is één van de landen in Midden-Amerika die deze maand niet door één maar twee orkanen is getroffen. Eta arriveerde op 3 november in Nicaragua als een categorie vier orkaan en scheurde door Honduras en Guatemala op weg naar het noorden.

Minder dan twee weken later kwam Iota - ook een orkaan van categorie vier - aan land op slechts 24 km ten zuiden van waar Eta was geraakt. De hevige regen die de bijna opeenvolgende orkanen met zich meebrachten, veroorzaakte dodelijke aardverschuivingen, plotselinge overstromingen en vernietiging in grote delen van Midden-Amerika. Volgens officiële cijfers stierven in de hele regio meer dan 200 mensen, waarvan 94 in Honduras.

Fotojournalist Encarni Pindado reisde naar de tweede stad van Honduras en het industriële centrum, San Pedro Sula, om de schade te onderzoeken en met enkele van de drie miljoen Hondurezen te spreken die door de stormen waren getroffen.

Susan Jesenia Aguilar is acht maanden zwanger. De drieëntwintigjarige, haar partner en hun baby moesten hun huis ontvluchten vanwege de overstroming veroorzaakt door orkaan Eta. Ze heeft epilepsie en heeft sinds de overstromingen de medicatie die ze nodig heeft niet kunnen bemachtigen.

Het gezin woont al meer dan twee weken in een geïmproviseerde tent op de stoep langs een snelweg in San Pedro Sula. Ze zegt dat zowel zij als haar baby verkouden zijn geworden. Ze hoesten, hebben koorts en hoofdpijn.

Juan Argueta (46) woont in Bajos de Choloma, ten noorden van San Pedro Sula. Toen de autoriteiten de bewoners waarschuwden het gebied te verlaten vóór orkaan Iota, zei Argueta tegen zijn familie dat ze naar een opvangcentrum moesten gaan. Maar hij bleef, net als veel van zijn buren, achter om voor de bezittingen van het gezin en hun dieren te zorgen. Toen het water snel steeg, moest hij voor zijn eigen veiligheid zijn huis verlaten. Hij waadde door sterke stromingen in het vloedwater en werd uiteindelijk gered door het Hondurese Rode Kruis.

Juan Argueta bleef achter om voor de dieren van het gezin te zorgen, maar het vloedwater dwong hem uiteindelijk te vertrekken. (Foto: Encarni Pindado)

Het Rode Kruis, het leger, de brandweer en internationale reddingsorganisaties hebben allemaal geholpen om mensen in veiligheid te brengen.

De zeventigjarige Roberto Mallorca en zijn vrouw Oneida Pérez (62) verloren alles toen orkaan Iota toesloeg: de schapen en de kippen die ze kweken en al hun bezittingen. Mallorca heeft een paar maanden geleden een beroerte gehad. Zijn handicap betekende dat hij en zijn gezin hun huis niet konden verlaten voor één van de schuilplaatsen voordat Iota toesloeg.

Toen het wateren steeg, klauteren hij, zijn vrouw, hun dochter en twee kleinkinderen naar hoger gelegen gebieden waar ze bijna 24 uur vastzaten totdat de lokale bevolking hen te hulp kwam, geholpen door het Rode Kruis.

Voordat de orkanen toesloegen, was Digno Osorto bezig met het transporteren van zand naar bouwplaatsen op zijn door paarden getrokken kar. Gemiddeld verdiende hij US$ 13,35 per week, wat volgens hem niet genoeg was om zijn gezin te voeden. Zijn door paarden getrokken kar bleek een redder in nood te zijn toen het vloedwater steeg.

Hij zette zijn hele gezin op de kar en bracht ze in veiligheid. Maar al zijn bezittingen gingen verloren bij de overstromingen.

Voor velen in Honduras zullen de gevolgen van de storm hen van armoede naar extreme armoede duwen.

Officiële cijfers suggereren dat meer dan 150.000 mensen dakloos zijn geraakt als gevolg van de schade veroorzaakt door de twee stormen. Hele gezinnen kamperen waar ze kunnen, zelfs als dat betekent dat ze geïmproviseerd moeten slapen langs de snelweg.

Velen ontwikkelen gezondheidsproblemen, variërend van eenvoudige verkoudheid tot huiduitslag en darm- en maagproblemen. Door muggen overgedragen dengue en Covid nemen ook toe.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in de regio Cortés weigeren sommige mensen om op Covid getest te worden uit angst gestigmatiseerd te worden als ze positief testen en uit de opvangcentra worden verbannen waar ze hun toevlucht hebben gezocht.

Alleen al in de stad San Pedro Sula zochten meer dan 15.000 mensen hun toevlucht in schuilplaatsen. Deze school hier (hieronder) biedt plaats aan meer dan 475 mensen. Het krijgt donaties van voedsel, beddengoed, kleding en medicijnen, maar met een kwart van de stad is het onvoldoende om iedereen te helpen.

Meer dan 475 mensen leven in deze tot school veranderde opvang. (Foto: Encarni Pindado)

De combinatie van de sanering, wederopbouw na de orkaan en de voortdurende noodsituatie op het gebied van de gezondheid als gevolg van Covid-19 overschrijdt de capaciteit en het budget van de regering ver.

Porfirio Castellanos (63) is één van de honderden mensen die hun toevlucht zochten in de school in de wijk Calpules in San Pedro Sula. Hij en zijn familie hebben, net als zoveel anderen, alles verloren door de overstromingen. Hij zegt dat hij vindt dat mensen zoals hij in de steek zijn gelaten. "Tijdens orkaan Mitch (in 1998) hielpen de autoriteiten mensen een deel van hun bezittingen te redden door ze op vrachtwagens te zetten en ze naar schuilplaatsen te brengen voordat de stad onder water kwam te staan." Hij zegt dat dergelijke hulp niet voorhanden was tijdens orkaan Eta.

El Valle de Sula is de economische grootmacht van Honduras, maar na tweemaal in twee weken tijd onder water te hebben gestaan, moet de regering het economische verlies nog nagaan.

Volgens de civiele beschermingsfunctionarissen van Honduras zijn in het hele land bijna 300 wegen beschadigd, 48 bruggen vernield en 32 andere beschadigd door de overstroming van de rivier.

Gloria (70) slaapt al meer dan twee weken op de middenberm van een snelweg nadat haar huis onder water liep. Ze is één van de honderden ouderen die alleen zijn en geen financiële middelen hebben. Velen lijden ook aan posttraumatische stress nadat ze alles verloren door de orkanen. Duizenden mensen dwalen door de straten en slapen 's nachts waar ze maar kunnen.

Gloria (70) is alleen en slaapt op de middenberm van een snelweg. (Foto: Encarni Pindado)

De familie van Alberto López Ocampos woont in een opvangcentrum, maar hij weigerde daar met hen mee te gaan omdat hij zijn dieren had moeten achterlaten. Na de stormen kostte het hem drie dagen om terug te keren naar zijn huis om ze op te halen. Hij slaagde erin om 40 eenden, 25 kippen en 11 ganzen in een boot te pakken en in veiligheid te brengen. Hij woont nu bij hen onder een autosnelwegbrug.

Hij slaagde er ook in om twee van zijn schapen van een dak te trekken waar ze waren gevlucht. Zijn andere schapen waren verdronken nadat ze in het water waren gesprongen om voedsel te zoeken.

Alberto López Ocampos woont samen met pluimvee dat hij heeft kunnen redden en twee schapen onder een autosnelwegbrug. (Foto: Encarni Pindado)

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April