starnieuws

Guyana heeft toegang tot US$ 200 miljard uit VS

19 Oct 2020, 00:52
Verschillende agentschappen in de Verenigde Staten (VS) hebben gezamenlijk US$ 200 miljard aan financiering aangeboden aan bedrijven die in Guyana willen investeren. Guyana, een ontluikende oliestaat, verwacht een uitgebreide ontwikkeling in de komende jaren. Deze omvatten een brugverbinding tussen Suriname en Guyana; een diepzeehaven; een nieuwe Demerara-havenbrug over de Demerara rivier en vaste inkomsten uit een groeiende olie- en gassector.

Guyana is op een progressieve weg om het land verder op dat pad te helpen. De VS heeft een team van personen gestuurd die zes agentschappen vertegenwoordigen - Department of Treasury, de Export-Import Bank of the United States, de US International Development Finance Corporation, het Department of State, het Department of National Security en het Department of Homeland Security.

Op dinsdag ontmoetten leden van de Amerikaanse vertegenwoordigers de lokale Private Sector Commission (PSC) en andere commerciële belanghebbenden tijdens hun eendaagse bezoek. Ze ontmoetten ook president Irfaan Ali, de premier, de gepensioneerde brigadegeneraal Mark Phillips, vicepresident Bharrat Jagdeo en andere regeringsfunctionarissen.

De voorzitter van PSC, Nicholas Boyer, zei tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse functionaris in het Pegasus Hotel, dat de fondsen beschikbaar zullen worden gesteld in de vorm van leningen. Maar volgens alle indicaties zullen de rentetarieven verschillen van de rentetarieven die al beschikbaar zijn voor lokale investeerders. "We hebben gekeken naar de hoeveelheid fondsen die ze kunnen uitlenen ... en van alle agentschappen in de zaal zouden we toegang hebben tot 200 miljard dollar."

"Op basis van wat ze zeiden, zouden we aannemen dat de rentetarieven en leenvoorwaarden anders zouden zijn dan wat we beschikbaar hebben ... we hopen dat de kapitaalkosten anders zullen zijn."

CEO van de Amerikaanse International Development Finance Corporation (DFC), Adam Boehler, zei dat ze van zijn kant in staat zijn om zowel in de VS gevestigde als Guyanese bedrijven te financieren. Hij voegde eraan toe dat de aandachtsgebieden het verlagen van de elektriciteitskosten omvatten; investeringen in kleine en middelgrote bedrijven, en investeringen in landbouw en boeren.

Het bureau zal via deze projecten proberen het aantal banen te vergroten en het levensonderhoud van alle Guyanezen te verbeteren, terwijl het zich tegelijkertijd richt op belangrijke infrastructurele ontwikkeling.

Toen hem werd gevraagd naar de capaciteit van het bureau en of alleen in de VS gevestigde bedrijven zullen profiteren van financiering, zei Boehler: "We hebben de mogelijkheid om in de VS gevestigde en andere Guyanese bedrijven te steunen ... We zijn Amerikaans, we houden van hen en er zijn geweldige Amerikaans-Guyanese bedrijven, maar we kunnen Guyanese bedrijven steunen bij sommige van deze inspanningen."

De CEO voorziet nu al een sterk partnerschap met de lokale particuliere sector en zei zelfs dat investeringen binnenkort zullen worden aangekondigd. "Dit is opwindend voor Guyana ... ik denk dat het een geweldige tijd is omdat we kunnen groeien in samenwerking met de VS, waar we duidelijk affiniteit mee hebben en een grote diaspora is, en doelgroep voor, landbouwexport," zei Boyer.

Dit initiatief komt slechts een maand na een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die verschillende overeenkomsten met Guyana heeft ondertekend. De raamovereenkomst heeft de vorm van een intentieverklaring dat als doel heeft een platform te bieden voor investeringen in de Amerikaanse particuliere sector om de fysieke infrastructuur, de energiesector en de digitale economie van Guyana transparant op te bouwen.

Hij zei: "Dat is hoe Amerikanen zullen bijdragen aan het creëren van lokale banen en duurzame groei voor de mensen in jouw land. U moet weten dat de Amerikaanse hulp die werkt als onderdeel van het State Department ook op dezelfde pagina staat. Ik ben trots om aan te kondigen dat het bureau US$ 3 miljoen heeft vastgelegd voor een lokaal geleid programma voor de betrokkenheid van burgers bij hun regering, en anderhalf miljoen zodat de jeugd van Guyana ook bij de democratie betrokken zal zijn."

Guyana is het tweede Caribische land dat de intentieverklaring heeft ondertekend en zich aansluit bij Jamaica.

President Irfaan Ali zei dat de intentieverklaring het ondernemingsklimaat voor investeringen van de Amerikaanse particuliere sector in Guyana zal verbeteren, met name op het gebied van energie, zowel niet-hernieuwbare energiebronnen als hernieuwbare energiebronnen, samen met infrastructuur. Het zal ook de weg effenen voor de Amerikaanse particuliere sector om zijn investeringsportefeuille en partnerschappen met de particuliere sector van Guyana uit te breiden.

President Ali had ook opgemerkt dat deze partnerschappen zullen helpen om te voldoen aan de bredere infrastructurele en stroomafwaartse ontwikkelingsbehoeften van Guyana en, bij uitbreiding, economische groei en ontwikkeling zullen stimuleren, evenals het creëren van banen. De investeringen in de particuliere sector zullen naar verwachting toenemen, variërend van de bouw van nieuwe kustbases voor de olie- en gassector tot nieuwe kantoorcomplexen en andere particuliere ontwikkelingsprojecten.

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April