starnieuws

Standpunten VS en Suriname verschillen over Venezuela

18 Sep 2020, 13:38

President Chan Santokhi ontvangt de Amerikaanse delegatie onder leiding van Michael Pompeo voor een bespreking. Venezuela was niet op de agenda, zegt de president. (Foto: Ranu Abhelakh)
President Chan Santokhi deelt mee dat de verschillende voorstellen die zijn gedaan tijdens het bezoek van Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, de komende tijd uitgewerkt zullen worden. Er is niet gesproken over Venezuela. De standpunten zijn wel weer eens benadrukt, ze verschillen helemaal van elkaar.

Tijdens een persconferentie waar slechts één vraag kon worden gesteld, wilden zowel de Surinaamse journalisten als de buitenlandse wilden weten of Pompeo steun is komen zoeken voor de  campagne van de VS tegen Nicolas Maduro. Santokhi en Pompeo benadrukken  dat de ‘focus’ van het bezoek was “het uitdiepen en verstevigen van de politieke en zakelijke banden”.  Ook is er van gedachten gewisseld over bepaalde internationale ontwikkelingen. Santokhi is de Amerikaanse regering dankbaar voor de erkenning en steun voor zijn regering. “Ik ben ervan overtuigd dat samenwerking op verschillende gebieden zoals handel, investeringen, bestrijding van grensoverschrijdende  en georganiseerde misdaad, defensie, justitie en politie, het dialoog tussen ons gaat uitdiepen,” deelt Santokhi mee. “Het gaat de relatie ook sterker maken.” 

Over Venezuela verschillen Santokhi en Pompeo van mening. Hoewel beide landen het erover eens zijn dat bepaalde democratische principes en mensenrechten hersteld moeten worden in Venezuela verschillen ze in de benadering. Santokhi heeft benadrukt dat Suriname als standpunt heeft dat de politieke leiders van Venezuela de interne problemen zelf moeten oplossen en “dat Suriname samen met andere gelijk denkende  landen zal bijdragen aan het dialoog en het werk om te garanderen dat het Venezolaans volk zal genieten van de democratische rechten”. 

Amerika heeft een harder standpunt. Pompeo: “Wij zijn voor democratie en mensenrechten, een terugkeer naar de basisprincipes die de miljoenen Venezolanen kan trekken uit de armoedige situatie waarin ze zijn terechtgekomen. We zijn vastbesloten dat te bereiken, het is de ‘focus’ van de regering  Trump. Wij erkennen Juan Guaidó als de rechtmatig gekozen leider van Venezuela. Maduro hebben we aangeklaagd voor drugshandel. We geloven dat het Venezolaans volk, net als elk ander volk inclusief de Surinaamse,  recht heeft op democratie, mensenrechten, een kans om geld te verdienen. Daar gaan we aan blijven werken.” 

René Gompers

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April