starnieuws

Guyana: Granger roept op tot vrede

02 Aug, 21:21

President David Granger zal de leiding van Guyana nu overdragen aan president elect Irfaan Ali.
"Ik heb vanaf het begin van het verkiezingsproces herhaaldelijk verklaard dat de coalitie A Partnerschap for National Unity + Alliance for Change (APNU + AFC) de wettige ‘verklaring’ van de Verkiezingscommissie (Gecom) zou respecteren. Ik heb deze positie nooit gewijzigd en ik erken nu de ‘verklaring’." Zo sprak president David Granger (75) van Guyana na de verklaring van Gecom waarin Irfaan Ali (40) van de People's Progress Party (PPP) officieel tot de nieuwe president is uitgeroepen.

"De APNU + AFC-coalitie respecteert de wettige gevolgen van de ‘verklaring’ zoals aangekondigd door de voorzitter van de verkiezingscommissie. Ik vind dat het rapport zoals opgedragen door het Hof en gepresenteerd aan de Commissie, aanzienlijke afwijkingen en onregelmatigheden bevat." Granger verklaart dat de APNU + AFC-coalitie een gebrekkig rapport niet kan onderschrijven en haar campagne zal voortzetten om ervoor te zorgen dat de stemmen van alle Guyanezen nauwkeurig worden geregistreerd, bijgehouden en gerapporteerd.

Hij kondigt aan dat zijn APNU + AFC-coalitie de verklaarde resultaten op wettige, vreedzame en doelgerichte wijze zal betwisten. "De coalitie vraagt ​​haar leden, supporters en vrienden - die gedurende onze campagne en een langdurig juridisch proces in onze rechtbanken geduldig zijn geweest - om zich op een wettige en vreedzame manier te blijven gedragen."

De uittredende president bedankte ook alle politieke partijen die hem hebben gesteund en de Guyanese kiezer. "Ik dank elk lid van de Alliance For Change, Guyana Action Party, Justice For All Party, National Front Alliance, People's National Congress Reform en Working People's Alliance en iedereen die de APNU + AFC Coalition heeft gesteund. Ze brachten passie en patriottisme naar voren in het verloop van deze belangrijke democratische oefening."

PPP behaalde 33 van de 65 zetels in de Nationale Assemblee met 233.336 stemmen, APNU + AFC behaalde 31 zetels met 217.920 stemmen en drie andere partijen - A New and United Guyana, Liberty en Justice Party (LJP) en The New Movement - behaalden één zetel met hun 5,214 stemmen.

De drie pro-APNU + AFC-verkiezingscommissarissen - Vincent Alexander, Charles Corbin en Desmond Trotman - hebben zich gedistantieerd van de verklaring van Gecom en hebben opnieuw gewezen op de noodzaak van nieuwe verkiezingen. "We vinden dat elke stem geteld moet worden en dat geen ongeldige stem de resultaten mag beïnvloeden. Elke andere benadering zal leiden tot een andere politieke sage in de korte maar turbulente politieke geschiedenis van ons land. We distantiëren ons daarom van elke andere verklaring dan een nietigverklaring en nieuwe verkiezingen ', zeiden ze in een gezamenlijke verklaring.

De verklaring van Gecom komt precies vijf maanden nadat de verkiezingen zijn gehouden op 2 maart. Ali is kort na de verklaring ingezworen als de 9e president van Guyana. Zijn inauguratie volgt deze week nog.

Advertentie

Friday 18 September
Thursday 17 September