starnieuws

IDB: Guyana zal US$ 1,1 miljard aan olie-inkomsten verliezen

02 Aug, 00:57

De Liza Destiny is het eerste olieproductievaartuig dat in Guyana is geplaatst.
Wereldwijde schokken die hebben geleid tot sterk dalende olieprijzen zullen de inkomsten uit de olieproductie in Guyana negatief beïnvloeden. In haar tweede Caribbean Quarterly Bulletin voor 2020 heeft de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) de waarde van de olie-export van Guyana voor dit jaar herzien van 2,4 miljard dollar naar 1,3 miljard dollar, wat nog steeds de grootste productiesector van Guyana vertegenwoordigt.

Guyana begon in december 2019 met de olieproductie en heeft tot dusver US$ 95 miljoen ontvangen als betaling voor de eerste twee ladingen olie waarop Guyana recht had en de royalty's betaald door ExxonMobil - één van de diepzee operators die actief is bij de olie-exploratie en -productie in Guyana.

De bank merkte op dat Guyana's algemene economische vooruitzichten positief blijven vanwege het "enorme volume van de verwachte olieproductie". Het zei dat één van de belangrijkste transmissiemechanismen van de wereldwijde economische en gezondheidscrises het effect is op de grondstoffenprijzen, namelijk olie en goud, die naar verwachting de grootste export van Guyana zal zijn in 2020.

De olieproductie in 2020 zal ook de handelsbalans van het land beïnvloeden, waardoor het aanzienlijk zal stijgen tot een tekort van 13% van het BBP. Het tekort op de lopende rekening is 40% van het BBP.

En naarmate de olieproductie toenam, merkte de IDB op dat haar export als aandeel van het BBP in 2020 en 2021 wordt geschat op 19% en 22% van het BBP. Het merkte ook op dat de overheidsinkomsten voor dit jaar naar verwachting zullen groeien met 12,8% en niet met 25,9% zoals aanvankelijk was voorspeld. De totale impact zal betekenen dat de groei van het bruto binnenlands product (BBP) van Guyana 52,8% zal bedragen en niet 85,6%, zoals de bank vorig jaar had voorspeld.

"Guyana's BBP-groeiraming is ... nog steeds een opmerkelijk groeicijfer en het enige positieve in 26 Latijns-Amerikaanse en Caribische landen", voegde het rapport eraan toe.
Maar terwijl de aardolie-industrie op een negatieve manier zwaar wordt beïnvloed, wordt verwacht dat andere grote sectoren van de economie weinig tot geen impact zullen voelen.

In het IDB-rapport werd opgemerkt dat de mijnbouwsector naar verwachting zal profiteren van hogere winstmarges als gevolg van lagere brandstofkosten, terwijl de prijzen voor goud gestaag blijven stijgen. De wereldmarktprijs van goud steeg van 1.400 dollar eind juni 2019 tot ongeveer 1.720 dollar momenteel - een stijging van 23%.

De mijnbouwsector is één van de grootste in Guyana en is goed voor 14% van het BBP van het land. Ondanks de verbeterde prestaties heeft de Covid-19-pandemie ook een negatieve impact op de mijnbouwsector, voegde de bank eraan toe.

“Ondanks de gunstige financiële omstandigheden hebben de toestand van de volksgezondheid en de reisbeperkingen zowel de goud- als de bauxietoperaties beïnvloed in termen van beschikbaarheid van werknemers en maatregelen van de particuliere sector die prioriteit geven aan de veiligheid van werknemers. Overheden in de mijnbouwsector rapporteren enige impact te verwachten, hoewel de omvang van de impact onzeker blijft ”, benadrukte het rapport.

Advertentie

Friday 18 September
Thursday 17 September