starnieuws

Apache verlengt contract boorschip voor blok 58

14 Jul, 02:02

Apache heeft het contract voor het Noble Sam Croft boorschip verlengd tot november 2020.
Apache Corporation, operator in Blok 58 in het offshore van Suriname, heeft het contract voor het Noble Sam Croft boorschip verlengd met een optie voor een andere boorput. Het contract liep aanvankelijk af in juni, waarna de Sam Croft twee ontdekkingen deed in blok 58 ; Maka Central-1 en Sapakara West 1. Deze ontdekkingen markeren de eerste in hun soort voor de kust van Suriname. De contractverlenging loopt nu naar verwachting tot half november 2020.

Na voltooiing van de operaties in Sapakara West-1, verhuisde de Sam Croft naar de derde prospect, Kwaskwasi, die ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sapakara West-1 ligt. Het vierde verkenningsdoel is Keskesi, dat ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1 zal worden geboord.

Apache heeft gezegd dat beide exploratieputten oliegevoelige lagen zullen testen in reservoirs die onafhankelijk lijken te zijn van de ontdekkingen van Maka en Sapakara.

Staatsoliemaatschappij Suriname zegt dat de olievondsten een verandering betekenen voor zowel het bedrijf als het land en dat het zich daar al jaren op voorbereidt, mede dankzij zijn Strategie voor Succes, een zes-fasen strategie. "Nu er twee ontdekkingen zijn gedaan - en er zullen er meerdere volgen - neemt Staatsolie versnelde stappen om in te spelen op de kansen", aldus het bedrijf.

De ontdekkingen van Maka Central-1 en Sapakara West-1 zullen de komende jaren waarschijnlijk worden ontwikkeld met behulp van een drijvend olieproductiecomplex met hoge capaciteit. De twee ontdekkingen bevinden zich op ongeveer 20 kilometer van elkaar in Blok 58.

“Wij vinden het belangrijk dat Suriname ook op lange termijn maximaal profiteert van olie- en/of gasproductie. Als het land alle toekomstige inkomsten uit offshore olie- en/of gasproductie ten volle wil benutten, moet het publieke debat hierover nu beginnen".

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias zegt al jaren dat het van het grootste belang is dat er een nationale dialoog wordt gestart over de besteding van olie-inkomsten die in Suriname zullen binnenstromen. "Er moet een nationale consensus zijn", zei hij. "Hoeveel van de inkomsten gaan naar het Sovereign Wealth Fund? Hoeveel moet er worden geïnvesteerd om verschillende segmenten van de economie en de samenleving te ontwikkelen en hoeveel moet er voor consumptie worden gebruikt?”

Blok 58 is naar verluidt 1,4 miljoen hectare groot en biedt een aanzienlijk potentieel buiten de ontdekkingen in Sapakara West en Maka Central-1. Operator, Apache heeft minstens zeven verschillende speltypes en meer dan 50 prospects geïdentificeerd binnen zijn 'werkgebied'.

Monday 03 August
Sunday 02 August
Saturday 01 August