starnieuws

Bee wordt dinsdag gekozen als Assembleevoorzitter (update)

13 Jul, 06:30

Assembleelid Marinus Bee neemt de voorzittershamer dinsdag over. (Foto: Ranu Abhelakh)
De Nationale Assemblee zal dinsdag een nieuwe voorzitter kiezen. Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk wordt vandaag bij enkele kandidaatstelling gekozen tot vicepresident van de Republiek Suriname. Hij is op 29 juni eveneens bij acclamatie gekozen tot Assembleevoorzitter. Brunswijk heeft reeds meegedeeld dat hij de hamer zal overdragen aan partijgenoot Marinus Bee. Er is vandaag een spoedvergadering uitgeschreven voor morgen. 

Brunswijk ambieerde beide functies en koos het zekere voor het onzekere. Hij hield er duidelijk rekening mee dat iets mis kon gaan bij de verkiezing voor vicepresidentschap, indienen er bezwaren zouden komen over zijn verleden. De ABOP-leider wordt de kortst zittende Assembleevoorzitter van Suriname.

Hoewel Brunswijk nog geen drie weken Assembleevoorzitter is, zal zijn foto naast die van zijn voorganger Jennifer Geerlings-Simons, prijken. Donderdag wordt de regeermacht door president Desi Bouterse overgedragen aan zijn opvolger Chan Santokhi. Daarvoor moet Brunswijk de voorzittershamer overdragen aan Bee. 

De Nationale Assemblee komt dinsdag in huishoudelijke vergadering bijeen voor het benoemen van een commissie ter voorbereiding van de installatie van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Monday 03 August
Sunday 02 August
Saturday 01 August