starnieuws

Zuid-China: Miljoenen getroffen door zware overstromingen

12 Jul, 16:47


Mensen zwemmen naast een paviljoen dat gedeeltelijk onder water is komen te liggen aan de oevers van de Yangtze rivier na zware regenval in Wuhan, in de Chineze provincie Hubei. (Foto: Reuters)
Grote delen van Zuid-China staan ​​onder water en treffen bijna 34 miljoen mensen. De komende dagen wordt er meer regen verwacht, zo meldden staatsmedia zondag. De staatszender CCTV meldde dat het waterpeil in de zuidwestelijke provincie Guangxi aan de Rong-rivier na zware regenval sinds zaterdagochtend tot 5,04 meter boven waarschuwingsniveaus was gestegen.

In Aba in de zuidwestelijke provincie Sichuan werd ongeveer 60 meter weg vernietigd nadat dagen van stortregens de rivier zijn oevers deed barsten. Vroege waarschuwingen van de autoriteiten zorgden ervoor dat er geen slachtoffers werden gemeld. Reddingswerkers moesten volgens CCTV een tijdelijke route op de bergtop maken waar voertuigen doorheen konden.

Het netwerk voegde eraan toe dat de autoriteiten in de zuidelijke provincie Jiangxi zware overstromingen verwachten in Poyang, het grootste zoetwatermeer van China en dat samenkomt met de Yangtze nabij de stad Jiujiang. De waterstanden op het meer stegen in een ongekend tempo en bereikten zaterdag vroeg in de middag een hoogte van 22,65 meter. Dat overtrof de recordhoogte van 1998 en lag ruim boven het waarschuwingsniveau van 19,5 meter.

De overstromingen sinds maandag hebben al 5,2 miljoen mensen in de provincie Jiangxi getroffen, waarbij 432.000 mensen uit hun huizen zijn geëvacueerd. Het overvloedig water heeft ook 4,56 miljoen hectare aan gewassen beschadigd en 988 huizen vernietigd. De schade wordt voorlopig geschat op bijna US$ 929 miljoen, meldde CCTV.

Het Chinese ministerie voor noodbeheer stuurt hulp naar de provincie in de vorm van aanvalsboten, tenten, opklapbedden en dekens.

Elders heeft een provincie in de provincie Hubei in het centrum van China de overstromingsbestrijding verhoogd van niveau 2 naar niveau 1, het hoogste niveau van de Chinese noodhulp op vier niveaus voor overstromingen. Yangxin County in Huangshi City in Hubei heeft sinds het begin van het regenseizoen nu vijf rondes zware regen gehad, met een totaal van 714 mm regenval tussen 8 juni en 10 juli. Dat is bijna het dubbele van het verwachte totaal voor die tijd van het jaar.

De Chinese regering heeft ongeveer 44,2 miljoen dollar uitgetrokken voor noodhulp in door overstromingen getroffen regio's van het land, zei de National Development and Reform Commission zaterdag.

Monday 03 August
Sunday 02 August
Saturday 01 August