starnieuws

Tropische storm Amanda bedreigt Midden-Amerika

31 May, 21:38

Er zijn waarschuwingen voor tropische stormen afgegeven voor de kusten van El Salvador en Guatemala (Foto: Reuters)
Een tropische laag vormde zich eerder deze week zo'n 400 km ten zuidwesten van het zuiden van Guatemala, in wat meteorologen een draaikolk noemen, of een groot gebied met verstoord weer. Op zondag heette het Tropical Storm Amanda.

De storm zal stortregens veroorzaken, helemaal van Zuid-Mexico tot de grens tussen Costa Rico en Panama. Op woensdag registreerden delen van El Salvador een totale regenval van 80-120 mm, wat de National Emergency Commission ertoe bracht weerwaarschuwingen in het hele land uit te geven.

Gebieden in zowel El Salvador als Guatemala konden de komende dagen wel 600 mm regen zien. Veel gebieden in de regio zouden binnen een paar uur maar liefst 50 mm regen kunnen krijgen. Dergelijke zware stortbuien veroorzaken waarschijnlijk levensbedreigende overstromingen en modderstromen in bergachtige gebieden.

Terwijl tropische systemen zich vaak in de buurt van Midden-Amerika vormen of zelfs langs de kust met de Caribische Zee aan land komen, is een Pacifisch systeem dat aan land komt veel minder gebruikelijk. Het laatste tropische systeem dat dit deed, was de tropische storm Selma, die zich eind oktober 2017 vormde. Selma was de eerste tropische storm ooit die aan land kwam in El Salvador.

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July