starnieuws

PAHO wijst vooral jongeren misleiding tabaksindustrie

31 May, 08:32

PAHO richt zich op jongeren om misleidende tactieken van de tabaksindustrie te weerstaan.
Op World No Tobacco Day vandaag 31 mei roept de Pan American Health Organization (PAHO) jonge mensen in de Amerika’s op om de misleidende tactieken van de tabaksindustrie en haar bondgenoten om nieuwe, jongere klanten te werven bloot te leggen en te weerstaan. Dit gaat ten kosten van miljoenen levens. De tabaksindustrie heeft jonge mensen nodig om de producten te kopen, wat kan leiden tot nicotineverslaving, zodat ze langdurige consumenten worden. Dit biedt de mogelijkheid om de 8 miljoen mensen wereldwijd te vervangen die jaarlijks sterven aan tabakgerelateerde oorzaken. Het is een kwestie van winst boven mensen - een onverdedigbare keuze. '

Tabaksfabrikanten en hun bondgenoten in de e-sigaret- en aanverwante industrieën geven jaarlijks ongeveer $ 9 miljard uit aan agressieve marketingtactieken, waarvan vele specifiek gericht zijn op kinderen en jongeren. Jongeren vormen een belangrijk marktsegment voor de industrie, aangezien uit studies blijkt, dat 9 van de 10 rokers beginnen vóór de leeftijd van 18 jaar. Wereldwijd zijn al meer dan 40 miljoen jongeren van 13 tot 15 jaar begonnen met het gebruik van tabak.

Met de World No Tobacco Day-campagne dit jaar proberen PAHO en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mythen te ontkrachten en de misleiding van marketing door de tabaksindustrie en haar bondgenoten bloot te leggen om nieuwe klanten te werven, vooral kinderen en jongeren. Tabaksreclame - waaronder productplaatsing in films, tv en streaming - probeert roken en vapen er modern, verfijnd, volwassen en cool uit te laten zien. In werkelijkheid veroorzaakt tabaksgebruik niet alleen ernstige ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en longaandoeningen, maar ook slechte adem, verkleurde tanden en gerimpelde huid. Tabaksfabrikanten proberen ook nieuwe gebruikers te werven door studiebeurzen, jeugdkampen, concerten en sportevenementen te sponsoren. Bovendien worden rookloze en waterpijptabak ook verkocht in zoete en fruitige smaken om kinderen en jongeren aan te spreken.

Zelfs tijdens de Covid-19-pandemie bleef de tabaks- en nicotine-industrie producten promoten die het vermogen van mensen om het coronavirus te bestrijden en van de ziekte te herstellen, beperken. De branche heeft gratis merkmaskers en hun thuisbezorging tijdens quarantaine aangeboden en heeft gelobbyd om haar producten als 'essentieel' te vermelden.

Dit jaar roept de World No Tobacco Day-campagne jongeren op om zich aan te sluiten om een ​​'tabaksvrije generatie' te worden. Om hen sterker te maken, heeft de WHO een nieuwe kit gelanceerd voor scholieren van 13-17 jaar om hen te waarschuwen voor de tactiek van de tabaksindustrie die hen gebruikt om verslaafd te raken aan verslavende producten. De toolkit omvat activiteiten in de klas, zoals rollenspellen om studenten bewust te maken van hoe de tabaksindustrie hen probeert te manipuleren om haar producten te gebruiken. Het bevat ook een educatieve video, een mythe-buster-quiz en huiswerkopdrachten.

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July