starnieuws

NDP wil hertelling van stemmen in Paramaribo

30 May, 20:30

VHP-voorzitter Chan Santokhi deelt in het Lalla Rookh-gebouw mee dat de NDP een hertelling van de stemmen in Paramaribo wil hebben. (Foto: Ranu Abhelakh)
De NDP heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) schriftelijk gevraagd om een hertelling te verrichten in Paramaribo. Dit heeft de voorzitter van de VHP, Chan Santokhi, meegedeeld in het Lalla Rookh-gebouw vanmiddag. De samenwerkende partijleiders van de VHP, ABOP, PL en NPS waren eerder op de middag ontvangen door OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos over een brief die zij geschreven hadden over incidenten en het proces van verwerking van de uitgebrachte stemmen. 

Santokhi zegt dat de partijen en hun juridische deskundigen hebben gekeken naar de gronden van de hertelling, maar dat ze geen redenen zien die voldoen aan de wettelijke gronden. Het verzoek is gericht aan het OKB dat hierover een besluit moet nemen. Santokhi merkt op dat meer dan 98% van de stemmen bekend is. Er zou volgens hem niet veel meer kunnen veranderen. 

"Natuurlijk moet je wachten op de officiële uitslag, en dat is onze oproep is geweest OKB, regering, Centraal Hoofdstembureau en hoofdstembureau, rondt het af. En wij zijn bijzonder verheugd om te zien dat in heel wat districten de processen afgerond worden met openbare vergaderingen", zei de VHP-leider. Het enige district dat nog geen datum heeft voor de openbare vergadering, is Paramaribo. De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo en OKB worden opgeroepen om de werkzaamheden af te ronden. Er zullen volgens de voorzitter van het OKB nog wat hertellingen plaatsvinden in Paramaribo. Volgens Santokhi zijn het zestien stembureaus. De politicus betreurt het dat het proces van afronding hier door wordt vertraagd. 

Gehoopt wordt dat de werkzaamheden door hoofdstembureau Paramaribo dit weekend worden afgerond, zodat maandag de openbare vergadering kan worden gehouden. Dan kunnen de resultaten gestuurd worden naar het Centraal Hoofdstembureau. Santokhi vindt dat aan het werk moet worden gegaan om het land uit de crisis te halen. 

In Paramaribo gaat het om 274 stembureaus. OKB moet nog in overleg treden met de NDP voor een toelichting van de bezwaren. Pas hierna wordt er een besluit genomen. Dat kan op z'n vroegst pas maandag zijn. 

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July