starnieuws

Hervorming van de economie begint met de belastingen

31 May, 18:54
Nog nooit in de Surinaamse geschiedenis zijn de verkiezingen zo spannend geweest. De chat-apps waren nog nooit zo druk in gebruik. Zelfs mijn pandit heeft slapeloze nachten gehad, zo spannend. Zie hier, een nieuwe generatie Surinamers is opgestaan! De moedige generatie. De generatie die algehele hervormingen wil in Suriname en met die hervorming komt de lang uitgestelde vooruitgang. Hervorming en stimuleren van de Surinaamse economie moet beginnen via het stelsel van de belastingen. Het Surinaamse belastingsysteem is dysfunctioneel, een erfenis uit de koloniale tijd, dus aan hoognodige modernisering toe. 

De eerste stappen tot hervorming
Twee weken geleden heeft de VHP haar wederopbouwplan (de WOP) gepresenteerd. Als de VHP de leiding neemt in de nieuwe regering dan moet u dit document goed begrijpen. Het is een document waarin de hervormingsvisie wordt aangegeven. Met de WOP biedt VHP de Surinamers perspectief en doet daarmee diverse hervormingsbeloften. Surinamers moeten de VHP kunnen houden aan deze beloften. In dit artikel wil ik het hebben over de hervormingen ten aanzien van de belastingen. 

De loonbelastingverlaging van 50%
Voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis een directe belastingverlaging als hervorming. Dit betekent meteen geld in de handen van de werkenden die het al moeilijk genoeg hebben. Een goede meevaller voor deze gezinnen nu de koers blijft stijgen. Dat de rijksten sowieso weinig tot geen belasting betalen, weten we al lang. Nu zou een gemiddeld gezin met werkende ouders door de voorgestelde belastingverlaging van de VHP meteen 50% vooruitgaan in inkomen. Dit inkomen kunnen ze weer uitgeven in de lokale economie, door hun boodschappen te halen en hun gezin te voorzien van al het nodige. Zo rolt het geld van deze gezinnen weer in de lokale economie. De midden, kleine en microbedrijven kunnen weer opbloeien door de toename in omzet en kunnen hun personeel betalen en behouden. De stimuleringscirkel blijft zo constructief draaien. Niemand hoeft de hand omhoog te houden, iedereen zorgt zo trots voor zichzelf, het gezin en de kleinere lokale ondernemingen.
 
De belastingkortingen voor het midden-, klein en microbedrijf
Deze belastingkortingen betekenen meteen ook meer besteedbaar/investeerbaar inkomen in de handen van de ondernemers. Deze harde werkers creëren weer banen en kunnen door de belastingkorting bouwen aan de realisatie van hun economische visie en bijdragen aan de opbouw van het land. De Surinaamse droom komt zo voor iedere ondernemer een stap dichterbij. Kortom hier leidt een belastingvrijstelling/korting tot directe stimulering omdat de ondernemer meer geld overhoudt om weer naar eigen inzicht te investeren in de groei van zijn eigen bedrijf. 

Maar helaas zal dit niet voldoende zijn. Suriname is op dit moment nog kansloos in het aantrekken van buitenlandse geldstromen van midden en kleine bedrijven, financiële of servicebedrijven en startups, wat de omringende Caribische eilanden, de belastingparadijzen wel lukt. Suriname kan ook in deze snel handelen. Kopieer het belastingsysteem van bijvoorbeeld Bonaire, het heeft zich bewezen en het werkt uitstekend. Nul procent winstbelasting. De contacten met de leiding daar zijn zo gelegd en er kan meteen een werkbezoek gebracht worden om te leren hoe het ook kan, zonder dure fiscale experts en bureaucraten die nodig zijn voor een langdradig onderzoek.

Velen weten het niet maar het percentage banen dat door de grote multinationals wordt gecreëerd in de wereld is minder dan 3%. Terwijl het percentage banen dat gecreëerd wordt door het midden, klein en micro bedrijf meer dan 70% in de wereld is. Het is dus een incomplete gedachte dat de internationale goud- en oliebedrijven in Suriname de nodige banen creëren of gaan creëren. Deze bedrijven vernietigen veel, laten een aalmoes achter voor het land en gaan er met de grote buit vandoor. Ze creëren de Dutch Disease (vernietigen de balans op de arbeidsmarkt), werken corruptie in de hand en vernietigen het milieu. Het gaat om de kleintjes.

En hoe dan toch de belastinginkomsten behouden of vergroten? Tijd om alle deals met de buitenlandse multinationals in Suriname open te breken. U nodigt ze thuis uit, ze eten nu 90% uit uw bord en laten maar 10% voor u en uw gezin achter. Schande! Waarom dit vrijpostig gedrag accepteren? Een oprechte gast die het met u en uw gezin meent, neemt bloemen mee, eet maar deelt alles netjes met u. Newmont, Iamgold en anderen, voortaan mogen jullie niet meer dan de helft eten, want onze kinderen lijden al sinds geboorte honger en dit kan niet langer. Tijd om een goed hervormend gesprek te hebben over deze slechte tafelmanieren.  

Dr. Ashwin Ramcharan RO

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July