starnieuws

Kawemhaken op slot; airstrip gebarricadeerd

30 Mar 2020, 16:30
De bewoners van het Wayanadorp Kawemhaken hebben de Lawa Anapaike Airport gebarricadeerd. Dit is gebeurd nadat een lokale vliegmaatschappij, ondanks het vliegverbod naar het binnenland, donderdag zeker 5 personen naar de airstrip heeft vervoerd. Granman Ipomadi Pelenapin der Wayana Inheemsen zegt dat er alleen voor transport van goederen en medicamenten een uitzondering wordt gemaakt; niemand komt het dorp verder in, of mag het verlaten.

Het stilleggen van het binnenlands vliegverkeer door de overheid is een van de maatregelen om spreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Pelenapin heeft in een videoboodschap iedereen opgeroepen de maatregelen, ter voorkoming van verder verspreiden van het virus, strikt op te volgen. “We hebben het dorp gesloten voor buitenstaanders. Er komt niemand Kawemhaken in en er gaat niemand het dorp uit. Onze gezondheid is ons dierbaar,” aldus Palenapin. Hij zegt dat de ‘lockdown’ van de stam geldt tot nader order. De dorpelingen mogen ook niet naar Paramaribo afreizen.

Ook de Wayana’s zijn opgeroepen thuis te blijven, fysiek contact na te laten en een sociale afstand van 2 meter tot elkander te houden. Dorpelingen die koorts-, en griepverschijnselen merken, moeten dat zo snel mogelijk doorgeven. De tips met betrekking tot het veilig afschermen van de neus en mond bij hoesten hebben de stamleden ook al bereikt, zegt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Het Traditioneel Gezag van de Inheemsen heeft eerder ook al maatregelen getroffen in de strijd tegen Covid-19.  Het personenverkeer over lucht en water hebben zij verboden. Ook de granmans van de Ndyuka en Saamaka hebben evenals de leiders van andere stammen hun gemeenschappen gewezen op het gevaar van deze ziekte en opgeroepen de maatregelen stipt op te volgen.

De autoriteiten in Paramaribo zijn in goed contact met het Traditioneel Gezag van de Inheemse en Tribale Volken. Die worden steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen met betrekking tot Covid-19 en de stappen die de overheid neemt om de samenleving te beschermen, meldt het NII.

Advertentie