starnieuws

Dreiging werkneerlegging RKZ en Diakonessenhuis

30 Mar 2020, 13:55

Vakbondsleider Robby Naarendorp zegt dat hij alles heeft gedaan om actie bij de twee ziekenhuizen te voorkomen.
Zowel bij het St. Vincentius Ziekenhuis (RKZ) als het Diakonessenhuis dreigt er een werkneerlegging als het personeel uiterlijk morgen niet beschikt over zijn salaris, koopkrachtversterking en kledingtoelage. Het is volgens bondsvoorzitter Robby Naarendorp elke maand weer trekken en bellen om de salarissen van het personeel van deze twee ziekenhuizen betaald te krijgen. “We kunnen bij deze instellingen niet eens praten over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst, omdat de inkomsten van deze ziekenhuizen er niet rooskleurig uitzien.”

Aan Starnieuws zegt hij dat hij op tijd aan de bel heeft getrokken bij minister Antoine Elias van Volksgezondheid en hem heeft gewezen op de ernst van de situatie. Hij vindt dat nu het allerbelangrijkste is om de rust in de ziekenhuizen te bewaren, aangezien het deze mensen zijn die de zieke mens moeten opvangen. Naarendorp doet een beroep op de autoriteiten om het zo spoedig mogelijk daar naartoe te leiden dat de rust wordt bewaard in de ziekenhuizen.

Het personeel van de ziekenhuizen krijgt al maanden een koopkrachtversterking van SRD 1.000. Het blijft echter een probleem voor beide instellingen om op tijd te voldoen aan de salarissen en de koopkrachtversterking van hun personeel. Naarendorp zegt dat het personeel van Diakonessenhuis pas midden maart kon beschikken over hun koopkrachtversterking van februari. Deze maand moet ook de kledingtoelage van het Diakonessenhuis worden uitbetaald. Hij heeft een zwaar hoofd over de uitbetaling.

Naarendorp zegt dat hij geen argumenten meer heeft om de mensen te bewegen af te zien van actie als hun lonen morgen niet worden uitbetaald. “Ik kan de mensen begrijpen. Ze willen ook wat inkopen terwijl de winkels steeds leger en leger raken.” Hij wijst erop dat er een enorme druk op de verpleegkundigen rust vanwege de situatie, waarbij er niet genoeg middelen zijn om de ziekenhuizen naar behoren te draaien. “Rust is nu noodzakelijk, nu de ziekenhuizen zijn klaargemaakt om eventuele met het coronavirus besmette personen op te vangen.” En dan, voegt de bondsvoorzitter eraan toe, krijg je er nog bovenop dat je salaris niet is gestort.

Naarendorp zegt dat hij de minister heeft gewezen op het gevaar van een mogelijke werkneerlegging. Als goed bondsbestuur heeft hij alles geprobeerd om onderbreking van de zorg in de ziekenhuizen te voorkomen. “Wij willen dit niet hebben, maar hadden dit al voorzien vanwege de enorme druk op de zorgverleners.”

Advertentie