starnieuws

HIT wil import luxegoederen aan banden leggen

30 Mar 2020, 00:00

Een deel van de goederen dat op de negatieve lijst is geplaatst.
Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) wil volgens een concept Staatsbesluit dat uitgelekt is, import van diverse goederen op een negatieve lijst plaatsen. De beschikbare vreemde valuta is hard nodig voor aankoop van medicamenten en andere medische artikelen voor waarborging van de gezondheidszorg. Dit is noodzakelijk om de verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. De beschikbare vreemde valuta zal eveneens gebruikt worden voor essentiële basislevensbehoeften in de lockdown-periode. 

Minister Stephen Tsang om een reactie gevraagd, is er verontwaardigd over dat het Staatsbesluit en de goederenlijst die nog verder besproken moeten worden met hem en de directie, in handen van derden is gekomen. "We zullen strenge maatregelen treffen tegen de verantwoordelijken," zegt de bewindsman. Hij vindt het niet in de haak dat stukken die een vertrouwelijk karakter dragen, uitlekken. Hij zal een strafklacht indienen bij de procureur-generaal. "Het is jammer dat mensen met alles politiek proberen te bedrijven," stelt Tsang. 

Het Staatsbesluit, waarover nog een finaal besluit genomen moet worden, is bedoeld om invulling te geven aan de nieuwe Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. "De wet zegt dat de exporten in lijn moeten zijn met de importen. En daarvoor is het ministerie verantwoordelijk. Dan moet het raamwerk waarbinnen het ministerie dit kan doen in orde worden gemaakt. De prioriteit is om de basis en strategische goederen veilig te stellen. Daarnaast zal gekeken worden naar importen voor de eigen productie en vervolgens de andere zogenaamde luxe goederen," legt de minister uit. 



Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April